Teodora Iacob, coordonator Program Școala de MEDIU: Dacă fiecare și-ar face treaba, cu simț de răspundere, am vedea o schimbare reală

Publicat: 31 10. 2024, 11:11

This browser does not support the video element.

Cheia schimbării unei societății, inclusiv pentru un mediu nepoluat este educația, deoarece duce la implicarea oamenilor. Iar cu cât educația ajunge la vârste mai fragede, cu atât adulții vor fi mai conștienți de acțiunile lor, iar schimbarea va fi una profundă. Sunt idei exprimate de Teodora Iacob, coordonatoarea Programului Școala de Mediu, la Gândul Green, emisiune susținută de Țiriac Auto.

“Educația, clar, este cheia. Noi, prin copii, de fapt, ajungem la adulți, pentru că scopul este să ajungem și la adulți. Dacă vedem în jur gunoaie aruncate pe jos sau poluare foarte multă, ne dăm seama că cei care fac astfel de gesturi nu au avut parte de educație de mediu și atunci nu au de unde să știe că un rest de țigară nu e biodegradabil, și nu dispare prin minune! Că nu știi că PET-ul pe care l-ai aruncat într-o secundă are un impact de sute de ani asupra mediului, că nu știi ce gaze vin de la groapa de gunoi pe care tot noi le respirăm”, a declarat coordonatoarea Programului Școala de Mediu.

Legat de mirosul de la gropile de gunoi, unde depozităm de multe ori ceea ce trebuia reciclat, sunt zone din capitală unde este greu de respirat.

“Mă mai întreabă lumea pe facebook și la voi miroase? Ce e asta? Păi, ce, astea sunt gaze de la gropile de gunoi arhipline sau de la arderi de deșeuri ș.a.m.d. Deci de la educație pleacă tot. Cum spuneam, și în momentul în care înțelegi că și de tine depinde să faci ceva, abia atunci putem schimba”, a continuat Teodora Iacob.

Iar ea consideră că misiunea pe care și-a asumat-o și pe care cu ambiție o duce mai departe nu are cum să nu aibă rezultate.

“Mă întreba cineva la un moment dat, recent – nu ți se pare că ce faci tu, și, în general, astfel de acțiuni sunt așa ca o picătură într-un ocean? Până la urmă, ce faci fără picătură? Nu se formează oceanul! Dacă am gândit toți așa, în primul rând, că n-a mai face absolut nimic și în al doilea rând, dacă fiecare ar face pe felia lui ce face foarte bine și cu simț de răspundere, și cu conștiinciozitate și cu seriozitate, într-adevăr am vedea o schimbare reală, nu doar pe partea asta legată de mediu, în general. Deci picătura mea cu picătura ta, cu picătura fiecăruia poate forma un ocean al transformării”, a concluzionat Teodora Iacob, coordonatoarea Programului Școala de Mediu.

Puteți urmări emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, aici.

CITEȘTE ȘI:

Teodora Iacob, coordonator Program Școala de Mediu: Când am început, educația de MEDIU lipsea. În 4 ani, 25.000 de copii au fost la cursurile noastre

Teodora Iacob, coordonator Program Școala de mediu: „Nu aștept să văd ce face STATUL, mă gândesc ce pot face eu”