România are din 2023 o Strategie Națională privind educația de mediu și schimbări climatice, însă necesitatea acestor cursuri a fost sesizată cu mulți ani înainte. Iar Teodora Iacob, coordonator Program Școala de mediu, se numără printre cei care au înțeles încă din 2021 că România are nevoie de educație ecologică și a început, încă din pandemie, cursuri pentru școlari. În prezent, prin diverse programe, autoritățile statului sprijină educația de mediu.
Dacă la orașe este mult mai ușor ca elevii din școala primară și chiar și preșcolarii să beneficieze de cursuri de mediu, în mediul rural situația a fost mai complicată. Au început însă și acolo proiecte, iar organizațiile non-guvernamentale se implică activ pentru ca educația ecologică să poată fi urmată de la clasele elementare.
“În zona rurală am început și noi să mergem și mă bucur foarte mult. Sper că vor fi din ce în ce mai multe proiecte și în zona aceasta. Sunt totuși anumite programe dedicate doar pentru zona rurală. Deci ceva se mișcă și în zona asta”, a declarat la Gândul Green, Teodora Iacob, coordonat al Programului Școala de mediu.
Însă, spune Teodora, ea nu așteaptă ca statul să rezolve problema educației de mediu. De aceea și-a asumat acest rol educațional, chiar dacă de multe ori i s-a spus că demersul său este o picătură într-un ocean.
“Eu mi-am dat seama că nu trebuie să mai aștept să facă statul ceva sau să vină de la ei vreo schimbare și vreo lege. M-am gândit ce pot să fac eu în dreptul meu”, este deviza după care se ghidează coordonaroarea Școlii de Mediu.
“Noi mergem în școli dinainte să fie – Săptămâna verde, care e inițiativă a statului la care am luat și noi parte, Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului și Ministerul Educației. Și am făcut acolo un proiect, am documentat, am scris și a venit, cum spuneam, această – Săptămână verde. Nu mă interesează ce face statul, eu fac ce știu, am un ONG de mediu, am un program național de succes, îl facem ca la carte. Mergem în școli cu trainerii noștri, care și ei fac cursuri care trec prin toate procesele. Da, sunt foarte bine pregătiți și se duc în școli, chiar dacă în program nu există astfel de informații. Și cum să zic nu, nu s-a dat o lege în sensul acesta. Am preluat noi inițiativa, a conchis Teodora Iacob.
Puteți urmări emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, aici.
CITEȘTE ȘI: