Prima pagină » EXCLUSIV » Tupeu de fost parlamentar! Clădire de sute de metri, cu stâlpi de susținere, apărută ca ciuperca după ploaie în mijlocul plajei MAMAIA

Tupeu de fost parlamentar! Clădire de sute de metri, cu stâlpi de susținere, apărută ca ciuperca după ploaie în mijlocul plajei MAMAIA

Afaceristul Constantin Alin Bucur, fost deputat UNPR în legislatura 2012-2016, s-a gândit că lărgirea plajei de la Mamaia poate fi o bună oportunitate pentru a-și extinde și el business-ul. A închiriat zeci de mii de metri pătrați de plajă și a primit autorizație să construiască trei piscine îngropate, pentru care a excavat sute de tone de nisip. Ca să prindă noul sezon turistic, în mai puțin de o lună, s-a grăbit să ridice și o clădire de sute de metri pătrați, lângă piscine. Autoritatea care i-a închiriat plaja spune însă că s-a extins într-o zonă unde legal nu avea voie să construiască și a lăsat liberi din noua plajă doar 200 de metri până la intrarea în mare.

Lucrările la viitoarele trei piscine îngropate de pe plaja din Mamaia pentru care Alin Bucur a primit autorizație de construcție sunt în plină desfășurare, mai ales că din 1 Mai au început să vină turiști pe litoral. Pe afaceristul fost parlamentar, care a închiriat 31.400 de metri pătrați de plajă la Mamaia, în două loturi, de la Administrația Apele Române, nu pare să-l intereseze faptul că legea permite doar construcții provizorii pe plajă, care pot fi desființate rapid la finalul sezonului estival, și a dat „liber” buldozerelor pentru a elimina sute de tone de nisip.

  • Ex-parlamentarul Constantin Alin Bucur, care deține firma BC Cogen Management SRL, dar și bufet-barul Angels Beach, la parterul clădirii Caelia Residence din Mamaia, a interpretat sintagma „amenajare plajă turistică” absolut haotic și a lăsat loc dezastrului.
  • SC BC Cogen Management SRL a primit autorizație de construire de la Primăria Constanța – pentru „amenajare plajă turistică“ în Mamaia, sector IV, subsector 15 – în luna martie 2024. (alte informații AICI).
  • De atunci, în doar o lună, cu utilaje grele – camioane, vole, compactoare -, fostul deputat Constantin Alin Bucur a excavat sute de tone de nisip și a tasat zona de plajă închiriată în stațiunea Mamaia.
  • Lucrările au avansat rapid, pentru că, dacă la începutul lunii aprilie avea doar niște săpături pentru piscine și o fundație direct pe nisip, făcută din lemn, imaginile surprinse de Gândul în 1 mai arată că, după mai puțin de o lună, a ridicat o construcție de sute de metri pătrați, cu pereți din rigips, tencuită și sprijinită cu stâlpi de susținere în unele zone, care probabil vor servi ca terasă pentru bar-restaurant.
  • Fostul deputat, acum afacerist, a înțeles însă în notă personală acordul pentru ”amenajare plajă turistică”, iar un răspuns de la Administrația Bazinală Apele Române arată clar că s-a extins cu construcția unde legea îi interzice.

Gândul prezintă, în exclusivitate, imagini care arată unde a ajuns afaceristul Bucur cu lucrările până în data de 1 mai, pe plaja din Mamaia, unde se poziționează mai presus de lege, dar și punctul de vedere al parlamentarului constănțean Stelian Ion, care susține că șantierul a „spart”, fără milă, plaja, la nici 200 de metri de valurile mării.

SC BC Cogen Management SRL a primit autorizație de construire de la Primăria Constanța – pentru „amenajare plajă turistică“ în Mamaia, sector IV, subsector 15 – în luna martie 2024

„Termenul «amenajare a plajei», paravan pentru construcții de mare anvergură”

Deputatul Stelian Ion consideră că, dincolo de această problemă punctuală a șantierului deschis pe plaja din Mamaia, este vorba despre o viziune greșită a autorităților.

În ceea ce privește această așa-zisă „amenajare a plajei”, parlamentarul spune că termenul reprezintă, practic, un „paravan” și este convins că, fiind vorba despre o investiție mare, la finalul sezonului nu va fi nimic demontat.

„Pare mai degrabă că termenul de «amenajare a plajei” este un paravan pentru construirea unor edificii de mare anvergură. Acolo, din punctul meu de vedere, nu vorbim despre niște amenajări provizorii, cu materiale ușoare, s-a excavat pe o suprafață mare, este vorba de peste 1.000 de metri pătrați, undeva pe mijlocul plajei, destul de aproape de apă, într-o zonă unde, din punct de vedere legal, nu exista dreptul de a face astfel de amenajări.

S-au folosit materiale grele. S-a folosit foarte multă piatră acolo – o cantitate de peste 1.000 de metri cubi de piatră, compactată -, s-au folosit niște materiale care nu pot fi demontate ușor la sfârșitul sezonului.

Suntem abia pe 1 Mai, teoretic, la sfârșitul sezonului, ar trebui ridicate toate acele materiale și e o investiție mare. Rămâne ce spun acum, nu vor fi ridicate la sfârșitul sezonului acele lucrări, pentru că ele au presupus o investiție mare. Nimeni nu face o astfel de investiție cu gândul că nu-și va recupera aceste sume de bani.

Problema cea mai mare nu este aceasta punctuală, a unei porțiuni din stațiunea Mamaia, ci este una de viziune a autorităților române. Și mă refer nu doar la Primăria Constanța, care a dat autorizația, ci și la Ministerul Mediului și la mai multe autorități, printre care Administrația Bazinală Apele Române, care are în administrare aceste plaje”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru Gândul.

Amenajare a plajei sau paravan pentru construirea unor edificii?

Viziunea, din păcate, este aceea de a permite astfel de construcții”

Parlamentarul constănțean, care candidează la Primăria Constanța din partea alianței Dreapta Unită, a atras atenția că aproape nicăieri în lume nu pot fi văzute astfel de edificii construite pe nisip.

Prelungirea și lățirea plajelor, pe litoralul românesc, s-a realizat cu eforturi materiale consistente, dar scopul nu a fost acela de a permite edificii de mare amploare pe plajă.

Viziunea, din păcate, observ că este aceea de a permite, pe aceste bucăți de plajă înnisipate, câștigate printr-un efort și cu cheltuieli mari, astfel de construcții. Pentru că ne-a spus însuși primarul Vergil Chițac (candidatul PNL pentru al doilea mandat – n.r.): «Asta este viziunea mea, vrem să aducem turiști la Constanța, trebuie să construim astfel de piscine de 5 stele în stațiune».

Dacă vă uitați în lume, nu veți găsi în multe locuri, nu veți găsi aproape deloc astfel de edificii construite pe nisip. Ele se fac, într-adevăr sunt binevenite, am vrea să avem un Aqua Park la Constanța și trebuie să avem un Aqua Park mare la Constanța, care să atragă turiști și în extrasezon. Dar nu pe plajă.

Aceasta este marea diferență. Plajele sunt protejate de lege, cu un efort – așa cum spuneam – consistent din punct de vedere material, plajele au fost prelungite, lățite, pentru a fi protejate. Nu pentru a mai da posibilitatea unor edificii de mare amploare pe plajă.

Și, până la urmă, de ce am mai făcut acest efort? Aveam niște plaje, este adevărat, mai înguste, dar aveau nisip fin. Aveam o porțiune de îmbăiere pentru copii în care, pentru a ajunge la ape mai adânci, trebuia să parcurgi o anumită distanță. Era un plus pentru stațiunea Mamaia, acum se pare că nu mai avem aceste lucruri…”, a adăugat deputatul Stelian Ion.

Fostul deputat Constantin Alin Bucur a excavat sute de tone de nisip și a tasat zona de plajă închiriată în stațiunea Mamaia.

„Stațiunea devine un kitsch, o zonă haotică în care fiecare face ce-l taie capul”

Deputatul constănțean susține că stațiunea Mamaia riscă să se transforme într-un kitsch, o zonă unde fiecare face „ce-l taie capul”.

Din păcate, mai spune Stelian Ion, în exclusivitate pentru Gândul, Ministerul Mediului nu a răspuns, încă, sesizării sale. Mai mult, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a transmis că „aceste lucrări puteau fi făcute pe porțiunea existentă înainte de înnisipare”, iar „lucrările au depășit cu mult linia de țărm dinainte, au intrat pe zona nouă”.

Avem și unele avantaje cu plaje mai late, dar și dezavantaje pe măsură. Și, iată, porțiunile de nisip sunt ocupate cu astfel de construcții. Potrivit legii, pe ele se pot amplasa construcții ușoare, beach-baruri într-o anumită formă, dar în niciun caz asemenea construcții.

Pe mine mă interesează, în principal, tendința de dezvoltare a stațiunii Mamaia și, dacă asta este viziunea autorităților locale și centrale, este una absolut greșită, în opinia mea. Nu veți întâlni stațiuni dezvoltate armonios care să aibă asemenea aberații urbanistice și turistice.

Am sesizat Apele Române și Ministerul Mediului. Am primit de la Administrația Bazinală Apele Române un răspuns din care rezultă că aceste lucrări puteau fi făcute pe porțiunea existentă înainte de înnisipare. Lucrările au depășit cu mult linia de țărm dinainte, au intrat pe zona nouă, înnisipată.

Stelian Ion: „Lucrările au depășit cu mult linia de țărm dinainte, au intrat pe zona nouă, înnisipată”

Este în neregulă și este clar o problemă acolo. Pe de altă parte, nu am primit răspuns de la Ministerul Mediului. Termenul de răspuns era 2 mai 2024, suntem pe 1 mai, nu-mi imaginez că va lucra cineva astăzi, deci bag de seamă că au protecție, inclusiv de la Ministerul Mediului, astfel de proiecte. Este foarte trist, pentru că acest minister ar trebui să protejeze mediul și să aibă ca prim obiectiv protecția mediului, nu astfel de idei.

Extras din sesizarea trimisă de deputatul Stelian Ion căre Mircea Fechet, ministrul Mediului

Este foarte important de spus că vrem să atragem investitori și este vorba de sume foarte mari de bani. Punându-te în locul acestora, poți să înțelegi o anumită frustrare, pentru că oamenii obțin avize, autorizații din partea autorităților și consideră că totul e legal și în regulă. Însă, dacă ne uităm cu atenție pe prevederile legale și pe felul în care autoritățile forțează nota, arătând clar că nu au nicio viziune și că dau din stânga-n dreapta, neavând soluții de dezvoltare reală, ne dăm seama că ieșim cu toții în pierdere”, a mai spus deputatul Stelian Ion.

Dezvoltatorul este într-o situație în care nu știe pe ce ape se așază, stațiunea devine un kitsch, o zonă pe care nu o veți mai întâlni prin alte stațiuni din lume, o zonă haotică în care fiecare face ce-l taie capul. Nu cred că așa se vor atrage mulți turiști în stațiunea noastră.

Avem castelul Reginei Maria în paragină… E lăsat de foarte mulți ani în paragină. Încă n-au reușit să redobândească terenul din jurul castelului Reginei Maria, din Mamaia. La noi, în continuare, autoritățile vând bucăți de plajă, permit construcții pe plajă și nu facem decât să ne poticnim și, poate, chiar să alungăm turiștii”, a încheiat, în exclusivitate pentru Gândul, deputatul Stelian Ion.

„Dezvoltatorul este într-o situație în care nu știe pe ce ape se așază, stațiunea devine un kitsch”

Cine este afaceristul Bucur, care construiește, cu îngăduința autorităților, pe noua plajă extinsă de la Mamaia

Constantin Alin Bucur a fost deputat în legislatura 2012-2016, din partea UNPR, și este fiul omului de afaceri Constantin Bucur (n.red. – senior), care a fost asociat și el în firma BC Cogen Management SRL până la începutul anului, când i-a cedat toate părțile sociale juniorului.

  • Potrivit termene.roConstantin Bucur mai este asociat/acționar în următoarele firme: Vest – Energo SA, BDH International SRL,  FC Gloria Buzău SA (unde deține 95,51 % din capitalul social), Romitalpost Development SRL, ANJIN San Impex SRL, ANJIN San Com SRL, Proiect Constructor IMPEX SRL, Free Lance Stringer Press SRL, Marinarul Prodimpex SRL, Golf Oil Company SRL,  Biotech Industries SRL, Glax One SRL, Esco Energo Services SRL, MED Work Professional SRL.
  • La rândul său, Constantin Alin Bucur este asociat în Veralin & Co Impex SRL, Sudsolar SRL, A&A Vigilent Concept SRL, Tehnoinvest Energy SRL, A&I Surface Protect SRL și  Angels Beach 11 SRL.

Fostul parlamentar deține și firma Angels Beach, un bufet-bar (unde se execută, de asemenea, lucrări) situat la parterul complexului de lux Caelia din stațiunea Mamaia, imobil construit ilegal prin manevrele lui Radu Mazăre, și în dreptul căruia se desfășoară șantierul pentru amenajarea piscinei semiîngropată pentru care au fost sfidate noțiuni elementare de legalitate.

FOTO / VIDEO: Oana Zvobodă / Ștefan Petre


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Șeful ISC dezvăluie neregulile descoperite la construcțiile din Năvodari. 25% din lucrările la hotelurile și blocurile verificate au fost oprite

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

DISPERAT din cauza amenzilor ISC, Nicușor Dan cere revizuirea unei decizii definitive a Tribunalului București. Avocat: „De frica unui DOSAR PENAL”

Adversar al PUZ-urilor, Nicușor Dan a blocat Capitala, dar dă vina pe fosta administrație. Avocat: „Să-i fie RUȘINE, și-a bătut joc de patrimoniu!”

Viceprimarul PNL al Brașovului îl acuză pe primarul COLIBAN (USR) că plagiază proiecte liberale: „În 4 ani, a făcut… NIMIC, zero realizări”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele