Prima pagină » EXCLUSIV » Un frizer a adus VESTUL SĂLBATIC la marginea Clujului. A investit peste 200.000 de euro ca să recreeze un orășel western

Un frizer a adus VESTUL SĂLBATIC la marginea Clujului. A investit peste 200.000 de euro ca să recreeze un orășel western

Un clujean și partenera sa de viață și-au investit toată agoniseala într-un muzeu unic în România. Amplasat la marginea Clujului, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, unde cândva a fost un teren arabil, ”Clyde Town” reproduce fidel atmosfera din Vestul Sălbatic. Odată ce ajungi aici, ai impresia că te afli într-un studio hollywoodian.

  • Micuțul oraș dispune de toate instituțiile și afacerile specifice acelei perioade, de la bancă, farmacie, poștă, baie comună și școală până la frizerie, fierărie și chiar o spânzurătoare. ”Clyde Town” are inclusiv o biserică, unde se pot organiza contra cost ceremonii religioase.
  • Fiecare căsuță a fost dotată cu mobilier și obiecte tipice zonei de vest a Americii din anii 1800-1900, pe care proprietarul muzeului, Daniel Manolescu, le-a achiziționat pe parcursul a trei ani.
  • În timp ce clujeanul, care este de profesie frizer, s-a reinventat, iar acum are rolul de ghid al muzeului, asociata și partenea lui de viață, Claudia, este barmaniță la salonul western din orășel.

Daniel Manolescu (48 de ani) a locuit 13 ani în Irlanda și Anglia, iar când a revenit în țară, a vrut să-și pună pe picioare propria afacere. Și-a deschis primul barber shop din Cluj, afacere care a mers bine și care l-a încurajat să încerce ceva mai mult de atât. După o vizită în Spania, la Almeria, unde se află un parc tematic inspirat din Vestul Sălbatic, clujeanul s-a gândit că ar fi o idee bună să realizeze ceva similar și în România. Conjunctura a făcut să găsească și un teren la marginea Clujului, la un preț convenabil și așa a început să prindă viață conceptul ”Clyde Town”.

Mi-a plăcut dintotdeauna westernul, am crescut cu filmele cu cowboy și cu cele indiene. Noi asta ne jucam când eram mici, de-a cowboy-ii și indienii. Prin ”Clyde Town” mi-am readus la viață Vestul Sălbatic din sufletul meu de copil. Am avut ocazia să recreez aceeași atmosferă prin aceste căsuțe, pe care le-am construit cu mâna mea, dar și prin modul în care sunt decorate. Ideea mi-a venit după o excursie în Spania, la Almeria, unde există parcul Mini Hollywood”, a spus, pentru Gândul, Daniel Manolescu, cel care deține muzeul în asociere cu iubita sa.

Înainte de a da viață orășelului western, Daniel Manolescu a deținut primul barber shop din Cluj, el fiind de profesie frizer. Afacerea a mers bine, dar după 11 ani și-a dorit să facă și altceva.

Am vrut să schimb macazul, am vrut ceva să mă stimuleze. Într-o zi, fratele meu mi-a arătat un teren de vânzare, iar când am văzut poziția și cât de frumos este, m-am decis să îl cumpăr. Aici nu sunt copaci, 90% din teren era arabil. Așa a luat naștere ideea Vestului Sălbatic. Este o afacere de familie. Am vândut tot ce am avut și am băgat în această afacere”, ne-a spus Daniel Manolescu.

În viitorul apropiat, Daniel Manolescu intenționează să facă funcțională și frizeria din ”Clyde Town” (foto: arhivă personală)

”Fiecare căsuță are caracteristica ei până la cel mai mic detaliu”

Investiția s-a ridicat la peste 200.000 de euro, fără manoperă, având în vedere că proprietarul s-a ocupat el însuși de construcția și decorarea căsuțelor. Ca să-și pună afacerea pe picioare, clujeanul a vândut un apartament și un spațiu comercial.

”Veneam de la lucru, de la frizerie, la ora 18.00 și până la 23.00 lucram la căsuțe, nu am avut vacanțe în ultimii trei ani, nu am mai fost nicăieri, munceam inclusiv în weekend-uri”, ne-a povestit proprietarul muzeului, care s-a reprofilat total, iar acum este și ghid la ”Clyde Town”, în timp ce partenera sa de viață și asociată în afacere este barmaniță la barul orășelului.

”Noi am abordat America anilor 1800-1900, sunt îndrăgostit de perioada respectivă. Copiii sunt fascinați când le explic de la A la Z cu ce se ocupau oamenii în acea perioadă, despre meștesuguri. Orașul este complet, avem cam toate instuțiile și formele de afaceri de la vremea respectivă: fierărie, magazin general, adică mall-ul de astăzi, în care găsești orice unealată și aliment din acea vreme, nelipsitul hotel, drugstore (farmacie), teatru, firestation (brigada de pompieri), bancă, barber shop, bathouse, care era baia comună, școală, primărie, poștă, case și chiar o spânzurătoare.

Fiecare căsuță are caracteristica ei până la cel mai mic detaliu, nu doar ca aspect exterior, ci și ca decor de interior, de la tacâmurile de pe masă, care îți lasă impresia că oamenii sunt plecați undeva, până la lampa de gaz și patul făcut, care are deasupra o cruce”, ne-a prezentat Daniel Manolescu micul orășel western.

Obiectele care decorează interiorul căsuțelor au fost achiziționate de proprietar pe parcursul a trei ani (sursă foto: arhivă personală)

La biserica din orășel se pot face cununii religioase

”Clyde Town” nu putea fi conceput fără să aibă și o biserică, lăcaș care este și funcțional. Aici, se pot organiza contra cost cununii religioase.

Este o biserică ecumenică, ne adresăm tuturor creștinilor, care se pot căsători aici. Am avut onoarea ca biserica să fie sfințită de părintele Petru din localitate, chiar de Rusalii”, ne-a mai spus Daniel Manolescu.

În biserica din orășelul western se pot oficia cununii religioase (sursă foto: arhivă personală)

La barul din orășel, vizitatorii pot să se răcorească cu o băutură rece sau să-și astâmpere foamea. Proprietarul a construit și un magazin de suveniruri, de unde vizitatorii pot cumpăra diverse obiecte care fac referire la vestul Sălbatic. La un moment dat, Daniel Manolescu intenționează să facă funcțională și frizeria din Clyde Town.

Muzeul poate fi vizitat de vineri până duminică, între orele 12.00-21.00, iar un bilet de intrare costă 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani.


CITEȘTE ȘI:

Povestea hairstylistului care a adunat pentru 3.000 de PĂPUȘI. Casa-muzeu pentru Nadia, Michael Jackson și prima păpușă Arădeanca

Locul de basm din România UNIC în întreaga Europa. Motivul pentru care turiștii se îngrămădesc în fiecare zi

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele