Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”
Nimic nu este mai sugestiv decât o fotografie care surprinde realitatea într-o fracțiune de secundă. În Bucureștiul condus de aproape patru ani de Nicușor Dan, locuitorii se pregătesc pentru alegerile locale, iar edilul în funcție vrea cel de-al doilea mandat. După ce a devenit primar general, Nicușor Dan și-a impus propria viziune în legătură cu administrarea celui mai mare oraș al României, iar impasul în care se află acum Capitala, la nivel urbanistic și nu numai, oferă o imagine revoltătoare.
În anul 2020, Nicușor Dan a întocmit o listă lungă de promisiuni, dând vina, în repetate rânduri, pe „moștenirea grea” a trecutului. În anul 2024, Bucureștiul suferă la toate capitolele, iar blocajul urbanistic, din păcate, este total.
Imediat după ce a câștigat alegerile din anul 2020, Nicușor Dan a fost felicitat, surprinzător, de primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, acesta urându-i edilului învingător toate cele bune și victorii în lupta cu provocările majore ale unei astfel de funcții.
În același timp, primarul Varșoviei își exprima speranța că va putea colabora cu Nicușor Dan, în beneficiul ambelor capitale europene.
Anii au trecut, iar Nicușor Dan a făcut mutări controversate – suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale de sector este doar un exemplu – care au declanșat un „război” prelungit între Primăria Municipiului București (PMB), reprezentată de edil, și dezvoltatorii imobiliari, pe care i-a numit, încă de la început, „rechini”. Fost activist de mediu, Nicușor Dan a pornit de la premisa că unii sau alții ar dori să betoneze Capitala și, efectiv, să-i distrugă „agenda administrativă”.
- Blocajul urbanistic declanșat și menținut de Nicușor Dan costă Capitala României milioane de euro. (detalii AICI)
- De fiecare dată, Nicușor Dan a dat vina pe Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, numai că cifrele seci – inclusiv la capitolul „urbanism” – l-au contrazis. (informații punctuale AICI)
- Primarul general al Capitalei s-a etichetat, de la bun început, drept un „apărător al spațiilor verzi” ale Bucureștiului, numai că specialiștii în urbanism și în administrație i-au transmis că este o luptă purtată sub un „steag fals”. (alte informații AICI)
- Pentru ca totul să fie și mai grav, Nicușor Dan a fost acuzat că emite certificate de urbanism doar atunci când interesul său electoral o cere. (detalii surprinzătoare AICI)
Gândul prezintă, în exclusivitate, alte informații și imagini despre starea deplorabilă în care se află Bucureștiul administrat, de aproape patru ani, de Nicușor Dan, și – pornind de la mesajul de felicitare pe care l-a primit Nicușor Dan din partea primarului Varșoviei, în 2020 – face, prin intermediul unor fotografii din anul 2024, o comparație între două capitale europene, București și Varșovia.
„Explicația o avem cu toții după 4 ani de guvernare nicușoristă a Bucureștiului”
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat această situație alarmantă în care se găsește Bucureștiul condus de Nicușor Dan.
Capitala României a avut parte de o „guvernare nicușoristă”, în vreme ce Varșovia s-a dezvoltat impetuos, din punct de vedere urbanistic și nu numai.
„Da, ne aducem de campania din anul 2020. Imediat după câștigarea alegerilor, Nicusor Dan a primit și, evident, a dat publicității o scrisoare de felicitare semnată de tânărul primar al capitalei Poloniei.
Necunoscându-se personal, ne-am întrebat încă de atunci care o fi fost motivația ce a stat la baza acestei scrisori publice de felicitare. Explicația o avem cu toții după patru ani de guvernare nicușoristă a Bucureștiului.
Blocajul generalizat al investițiilor în domeniul imobiliar, indiferent de originiea investitorului – român sau străin, persoană fizică sau juridică, stat sau privat – a dus la reorientarea și redirecționarea capitalului privat destinat dezvoltării urbane durabile a orașului nostru către capitalele țărilor est-europene cu care Bucureștiul este, evident, în competiție. Una dintre aceste destinații a fost Varșovia.
În Varșovia, primarul orașului, ca și Consiliul Municipal, promovează și aprobă masterplan-uri (PUZ-uri) pentru a face loc în centrul orașului marilor investiții imobiliare, modernizând țesutul urban învechit și fară valoare și menținând, reabilitând țesutul urban vechi și valoros”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, pentru Gândul.
„Nicușor Dan nu știe ce înseamnă aglomerare urbană”
Avocatul Radu Dinulescu a mai declarat că dezvoltarea urbanistică a Varșoviei poziționează Bucureștiul condus de Nicușor Dan la capătul opus, dând ca exemplu Bulevardul Magheru, din centrul Capitalei, care oferă imagini absolut devastatoare și de o tristețe incontestabilă.
Dacă primarul Varșoviei se află într-un parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari, Nicușor Dan este adversarul declarat al acestora, iar avocatul Radu Dinulescu accentuează, încă o dată, că primarul general al Capitalei pune frână urbanismului.
„Primarul din Varșovia și municipalitatea au reușit să stârnească interesul de a proiecta și realiza construcții noi, de tip zgârie nori, celor mai mari arhitecți din lume, și îl amintesc aici, spre exemplificare, pe marele arhitect Norman Foster.
Acesta a proiectat, iar investitorii au executat în centrul Varsoviei cea mai înaltă clădire din Europa, care a devenit imediat un simbol al modernizării și bunăstării capitalei Poloniei. Mii de alte companii au ușa deschisă la conducerea Primăriei orașului pentru propuneri de noi proiecte, crearea de noi locuri de muncă în scopul principal de a dezvolta urban și durabil Varșovia.
Pe meleaguri dâmbovițene, Nicușor Dan apasă frâna de picior, trage frâna de mână și dă și în marșarier situația urbanistică a Bucureștiului. Se plânge non-stop de o prea mare densitate în oraș, fără să explice dacă îl apasă densitatea clădirilor sau a oamenilor, neștiind oricum că în limbaj tehnic urbanistic orașul se numește aglomerare urbană!
Nicușor Dan cerșește voturile alegătorilor de dreapta, în condițiile în care el dovedește de ani de zile, prin măsurile și actele pe care le emite încălcând brutal dreptul de proprietate privată și libertatea comerțului, că este un exponent eminamente neocomunist, cu o gândire marxistă pronunțată.
Putem să exemplificăm cu poze din tot centrul Bucureștiului această situație deplorabilă, dar iată cum se prezintă lucrurile pe Bulevardul Magheru, care ar trebui să fie simbolul și emblema Bucureștiului. Este o rușine «marca» Nicușor Dan”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.
CITEȘTE ȘI: