VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”

Publicat: 13 04. 2023, 07:00

This browser does not support the video element.

În această vară vom atinge – după 51 de ani – 1.000 de km de autostradă, odată cu darea în folosință a unui segment din Autostrada de Sud a Capitalei (A0), între DN 6 și DN 5 (Bragadiru-Jilava). Din păcate, însă, până la sfârșitul anului nu se va circula pe tot ”ring-ul” de sud, ci doar de la A2 la Bragadiru. Bucata lipsă, până la A1, se va finaliza în primăvara lui 2024.

Recepția de noi tronsoane de autostradă va începe cu porțiunea din A0 cuprinsă între DN 5 și DN 6, care va însemna pentru România 1.000 de kilometri de șosea de mare viteză.

“Cel mai probabil, primii kilometri de autostradă vor fi pe Centura municipiului București, pe zona de sud. Progresul este unul semnificativ, astfel încât sunt convins că vom începe recepțiile din anul 2023 cu A0”, a spus, la Gândul Exclusiv, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Deși ar fi trebuit ca toată partea de sud a inelului Capitalei să fie gata în acest an, șanse reale ca traficul greu să fie scos de pe Drumul Național Centura București (DNCB) și din București sunt pentru primăvara anului viitor.

A fost și este un constructor grec – pot să-i spun și numele, Aktor – care nu a înțeles și nu a avut capacitatea să se mobilizeze așa cum ne-am dorit atât noi, CNAIR, cât și cetățenii României, în special cei riverani acestei autostrăzi.

Au fost multe notificări pe care le-am trimis, în momentul de față cred că termenul contractual de la sfârșitul acestui an nu este unul viabil, ci, cel mai probabil, pe ultimul grafic pe care ni l-au propus, în primăvara anului viitor vom avea acest lot de autostradă dat în circulație”, a explicat Cristian Pistol.

Conform șefului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost stabilit și calendarul dării în folosință a tronsoanelor din A0 Sud.

În mod cert, între DN 6 și DN 5 vom circula pentru prima dată. După aceea, vorbim de restul lotului 2 al autostrăzii A0 Sud și lotul 1. Anul acesta se fac eforturi, atât antreprenorul cât și supervizorul lucrărilor și colegii mei care se ocupă cu implementarea acestui proiect, pentru a depăși toate sincopele care mai sunt. După cum știți și dumneavoastră foarte bine, o lucrare de autostradă, o construcție a unei autostrăzi nu este o chestiune foarte simplă, ea implică foarte multe decizii luate în timp real, astfel încât lucrurile să nu se blocheze”, a mai spus Cristian Pistol.

Pasajul Oltenița, gata în mai, cel de la Berceni, în iunie

În paralel cu autostrada A0 se desfășoară și lucrări de modernizare a Centurii Capitalei.

Vorbim de proiecte de modernizare a Centurii existente, a DNCB pe zona de sud, lărgirea la 4 benzi, cu anumite alte proiecte complementare, cum ar fi pasajele denivelate la toate intersecțiile principale pe care centura le are. Anul trecut am reușit să dăm în circulație intersecția denivelată, nodul de la Domnești, anul acesta, în perioada mai-iunie, vom da în circulație și celelalte două pasaje care au mai rămas, respectiv Berceniul și Oltenița. Din toate discuțiile pe care le-am purtat, Olteniței va fi dat în circulație luna viitoare, deci nu peste foarte mult timp, iar în iunie va fi și pasajul de la Berceni”, a spus Cristian Pistol.

Pe lângă aceste pasaje și lărgirea pe zona de sud a DNCB la patru benzi, în plan există și reconfigurarea celor două sensuri giratorii de la Chiajna – Dragomirești Deal, care nu fac altceva decât să se anuleze reciproc.

Acolo, dacă mă întrebați de acea porțiune din DNCB de modernizat, a fost un contract care a fost reziliat de foarte mult timp, am tot fost în proceduri litigioase cu constructorul respectiv, nu am putut să intervenim, am relansat procedura de achiziție publică, a fost suspendată din cauza faptului că a fost repus vechiul constructor în contract, sper în momentul de față să depășim această fază și să trecem la modernizarea acestui lot pe Centura Bucureștiului existentă, pe zona de Nord”, a conchis Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | IMM Invest Plus, cel mai mare parteneriat public-privat. Dumitru Nancu: ”Am depășit 1,3 miliarde de lei din plafonul de garantare”

EXCLUSIV VIDEO | Proiectul Petricani, finanțat de Banca Mondială, necesită un acord politic. Primarul Radu Mihaiu: ”Park & Ride, pasaj și gară pentru trenul metropolitan”

EXCLUSIV VIDEO | Primarul Radu Mihaiu, vești bune pentru șoferi: ”Pasajul de la Doamna Ghica va fi deschis în această vară”