VIDEO | Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta: „A fost cel mai scump Paște din ultimii 20 de ani”
This browser does not support the video element.
Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a fost invitatul lui Bogdan Pavel într-o ediție specială Gândul EXCLUSIV. România a avut cel mai scump Paște din ultimii 20 de ani, spune acesta.
„Avem suficientă producție pentru carnea de pasăre și pentru ouă. Înainte de Paște, prețul mediu al unui ou a fost de 60 de bani (de la fermieri), iar în comerț l-am găsit mult mai scump. În ceea ce privește carnea de pasăre, avem fermieri foarte puternici. Mai și importăm, dar atunci când este iarnă, că producțiile sunt mai mici, iar vara exportăm și există un echilibru. Profitând de situația actuală (sărbătorile pascale), prețurile au crescut. A fost cel mai scump Paște pe care l-am avut în ultimii 15-20 de ani. Dacă stai să te gândești și raportezi la veniturile unui german, unui francez, sigur că lucrurile stau altfel, dar vorbim despre veniturile românilor”, a declarat acesta.
În România nu se mai cultivă pe suprafețe mari, informează președintele Sindalimenta.
„În momentul în care prețul cerealelor este mare, crește și cel al furajelor, iar asta are o influență asupra alimentelor. Nu mai producem, nu mai cultivăm suprafețe normale pentru consumul populației, asta conducând la creșteri de prețuri la cartof, ceapă și alte alimente. În ultima perioadă s-au pierdut multe depozite pentru prelungirea perioadei de păstrare a cartofilor, iar mulți fermieri au renunțat la cultivare. Comerțul, în proporție de 90%, se face din marile rețele comerciale. De acolo se aprovizionează și magazinele de la țară. Marile magazine au apelat la foarte multe importuri. Peste tot găsim cartofi proveniți din Franța. Pe de altă parte, dacă discutăm de ceapă, în ultimii ani am cultivat o suprafață industrială foarte mică. Astăzi, România cultivă 10% din cât cultiva acum câțiva ani. Astfel, comerciantul poate cumpăra doar de la importatori, astfel că a ajuns ca un kilogram de ceapă să coste între 6 și 8 lei”, a adăugat Dragoș Frumosu.
Chiar dacă se mai găsesc producători, aceștia vând produsele cu același preț cu care se vând în supermarket.
„Agricultura a fost distrusă cu bună știință”
„În agricultura noastră s-a pierdut foarte mult. Cred că a fost distrusă cu bună știință. Este inadmisibil ca acum 30 de ani să distrugi un sistem de irigații pe toată partea de sud și în tot acest timp să nu îl reabilitezi. Nu există o altă explicație, nu putem să spunem că e vorba de bani. Țara asta a făcut împrumuturi uriașe și nimeni nu știe unde s-au dus banii. Puteam să accesăm fonduri europene. PNRR nu are niciun leu pentru irigații. Am fi putut să facem foarte multe lucruri”, a menționat el.
Programul pentru susținerea producției de usturoi a început să dea rezultate.
„Nu suficient, dar suprafețele de cultură au crescut în ultimul an. De asemenea, Programul Tomata a încurajat cultivarea de roșii și menținerea pe o perioadă puțin mai îndelungată”, a încheiat președintele Sindalimenta.
Interviul integral AICI: