Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a fost invitatul lui Bogdan Pavel într-o ediție specială Gândul EXCLUSIV. Pentru a da rezultate, mișcarea sindicală din România trebuie reorganizată, spune acesta.
„Dacă în urmă cu 10 ani ne adunam circa 200 de lideri de sindicat, astăzi ne întâlnim 40-50. Asta pentru că multe societăți au fost închise. Pe de altă parte, unele au dat faliment și oamenii au intrat în șomaj. De asemenea, în multe societăți a fost redus numărul de angajați, fiind parțial redusă activitatea”, a declarat Dragoș Frumosu.
În unele companii multinaționale, lupta este aprigă, spune acesta. „Avem o legislație socială foarte proastă, interpretabilă. Nu mai pot să apăr drepturile angajaților din industria alimentară, căci legea nu îmi dă voie. Dacă merg în instanță, magistrații nu sunt pregătiți în legislația muncii. Legislația nu este ceea ce trebuie, chiar dacă în aceste tribunale există un reprezentant al sindicatelor și un reprezentant al patronatelor. De cele mai multe ori, angajatul nu câștigă, iar unele procese durează foarte mult.”
În 2011 a fost făcut primul pas greșit în modificarea legislației sociale, a precizat Dragoș Frumosu. „În urma unor presiuni mari și tot felul de documente primite de la Organizația Internațională a Muncii, de la organizațiile europene și internaționale, s-a modificat legea. Sindicatul are circa 10-12 mii de membri. În industria alimentară, toate societățile sunt private. Un procent mare îl reprezintă multinaționalele. Dacă vom calcula salariul angajaților de top – este destul de mare, iar media ar fi tot mare. De exemplu, la o multinațională am întâlnit o situație în care 55% din fondul de salarii era deținut de 12% din angajați, 45% era deținut de 88% dintre angajați.”
„Dacă oamenii câștigă mai mult, pentru că, de foarte multe ori, angajatorul și reprezentanții statului vin cu aceste calcule, se întâmplă pentru că muncesc în zilele de sărbătoare sau fac ore suplimentare. Oamenii și-au pierdut încrederea în sindicate. Pentru a da rezultate, mișcarea sindicală din România trebuie reorganizată”, a mai spus președintele Sindalimenta.
În ceea ce privește pregătirea oamenilor în domeniu, acesta menționează că nu există școli. „Singura pregătire este în baza unor proiecte implementate din fonduri europene. Din 2010, dacă nu accesam proiecte pe fonduri europene pentru calificări, organizația nu mai trăia. Nu am accesat mai mult de două proiecte. Este imposibil să faci mai mult de două proiecte, dacă vrei să dorm liniștit și să pot să le finalizezi așa cum trebuie. Nivelul de pregătire al oamenilor este foarte scăzut, iar școli de meserie nu mai există.”
Interviul integral AICI: