Prima pagină » EXCLUSIV » DEZASTRU la Palatul Mogoșoaia, după Festivalul Unlock Wonder (GAIA) autorizat de Nicușor Dan

DEZASTRU la Palatul Mogoșoaia, după Festivalul Unlock Wonder (GAIA) autorizat de Nicușor Dan

Sâmbătă seara, cu doar câteva ore înaintea deschiderii urnelor pentru alegerile locale și europarlamentare 2024, la Palatul Mogoșoaia s-a desfășurat – sau, mai bine zis, s-a dezlănțuit ca o tornadă – un festival autorizat chiar de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Iar efectele au fost de-a dreptul dramatice. În urma acestui festival anunțat cu mare tam-tam în spațiul online și nu numai, clădirea istorică în stil brâncovenesc, construită în anul 1702 de Constantin Brâncoveanu, și spațiul înconjurător au fost martorele mute ale unui adevărat dezastru.

Trebuie precizat, de la bun început, că Palatul Mogoșoaia este parte a Centrului de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”. Instituţia – una publică, de interes local – și se află chiar sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din Primăria Municipiului București, administrată de Nicușor Dan.

Lejeritatea uluitoare cu care Primăria Capitalei – în speță, Nicușor Dan –  a dat aprobare pentru desfășurarea acestui festival ridică numeroase semne de întrebare.

Aceasta vine în contextul în care primarul general al Capitalei este cunoscut pentru faptul că s-a dovedit, de-a lungul timpului, refractar la orice fel de autorizații și s-a prezentat drept apărător al spațiilor verzi.

Cum s-a ajuns de la „Nomazi spirituali” și „Mai multă dragoste” la consum de droguri

Organizat de GAIA într-o locație privilegiată – Palatul Mogoșoaia, acolo unde o clădire-monument istoric și întreaga zonă eferentă ar trebui să fie protejate și ferite de imixtiuni revoltătoare -, festivalul Unlock Wonder („Dress code – Nomazi spirituali; Notă pentru sine – Mai multă dragoste!”), care a beneficiat și de prezența DJ-ului &ME, de la grupul Keinemusik, a lăsat în urmă amprentele adânci ale nepăsării, destrăbălării fără limite și, mai ales, ale consumului deșănțat de alcool și droguri.

Sursele Gândul au declarat, în exclusivitate, că „Mădălina Dorobanțu – fondatoarea @gaiaboutiquefestival – organizează, în ultimul timp, evenimente de gen, vânzând fiecare masă cu sume cuprinse între 3 și 5.000 de euro. Profitul unui astfel de eveniment este în funcție de numărul de participanți. Locația trebuie să fie unică – cum e aceasta, Palatul Mogoșoaia, una de patrimoniu – și să beneficieze de cât mai mulți oameni, rețeta unui profit garantat”.

Oana Zaharia, şefa Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic: „Cineva ar fi trebuit să își ridice un semn de întrebare înaintea acestui eveniment”

La solicitarea Gândul, Oana Zaharia – director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic – a declarat că, fiind vorba despre un eveniment de amploare, ar fi trebuit luate măsuri, înaintea festivalului, pentru a fi stabilit un cadru clar în care să se desfășoare festivalul.

Oana Zaharia a precizat că Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic nu are atribuții în ceea ce privește procesul de autorizare pentru astfel de evenimente.

„Fiind un eveniment de asemenea amploaere, presupun că și-au luat, dacă au avut toate autorizațiile și avizele necesare organizării acestuia, mai ales dacă vorbim despre un număr foarte mare de persoane.  

Cineva ar fi trebuit să își ridice un semn de întrebare înaintea acestui eveniment și să creeze un cadru în care să se desfășoare evenimentul, cu niște limitări…

Noi nu avem niciun fel de atribuții în ceea ce privește procesul de avizare/autorizare a unor astfel de evenimente. Firesc ar fi să existe o clauză prin care organizatorii să fie obligați să aducă totul – gazon etc. – la starea inițială.

Dacă, Doamne-ferește, au produs pagube monumentului, asta este cu totul altceva”, a declarat Oana Zaharia, în exclusivitate pentru Gândul.

„Pungi de droguri aruncate pe jos, haos, îmbulzeală, au distrus Palatul Mogoșoaia”

Potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL, festivalul de la Palatul Mogoșoaia a debutat în forță sâmbătă seara, de la ora 22:00, și s-a încheiat în jurul orei 06:00 dimineața.

Sursele GÂNDUL au declarat, în exclusivitate, că de la bun început au apărut semnale de alarmă, fiindcă s-a permis accesul în incinta Palatului Mogoșoaia pentru un număr foarte mare de oameni, aproximativ 4.000 de persoane.

„Se călcau în picioare, condițiile de siguranță, în primul rând, nu au fost respectate, abia puteai să te miști. Într-o astfel de locație, cu valoare istorică extraordinară, astfel de manifestări lasă urme care nu pot fi șterse foarte ușor. Au distrus Palatul Mogoșoaia, cu aprobare de la Primăria lui Nicușor Dan”, au declarat sursele GÂNDUL.

Imaginile dezastrului în curtea Palatului Mogoșoaia, după festivalul organizat de GAIA

Cei prezenți la acest festival desfășurat la Palatul Mogoșoaia s-au distrat, e drept, dar în urma lor a rămas dezastrul.

Plic în care s-au aflat droguri, abandonat în iarbă

„Dacă se întâmpla ceva, nu aveai unde să fugi, mureai călcat în picioare”

Iarba din fața palatului a fost călcată, fără milă, în picioare, pungi în care fuseseră droguri au fost abandonate pe jos, fără teamă sau jenă, o mare de hârtii, sticle și pahare goale… Mormanele de gunoaie strânse în jurul brazilor din curtea Palatului Mogoșoaia au fost, din păcate, străjerii acestui festival organizat de GAIA și aprobat, suspect de repede, de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Potrivit surselor GÂNDUL, condițiile de siguranță au fost încălcate dramatic de organizatori, înghesuiala fiind maximă, iar dacă s-ar fi declanșat vreun incendiu, spre exemplu, „mureai călcat în picioare, nu aveai unde să fugi”.

„Au fost lăsați prea mulți oameni în curtea palatului, la un moment dat simțeai că nici nu mai poți să respiri. Pur și simplu te ardeau cu țigara pe mână, nu puteai să îți găsești nicio poziție în care să te afli în siguranță. Pe jos erau plicuri goale în care unii dintre cei veniți la festival și-au adus droguri… Le-au aruncat fără jenă. Un dezastru, au dărâmat curtea Palatului Mogoșoaia”, au mai declarat sursele Gândul.

Imaginile dezastrului în curtea Palatului Mogoșoaia

„Medicamente, drogulețe… Ce se poartă la București!” / „7.000 de persoane!”

Unul dintre șoferii care a participat la operațiunea de curățare a incintei Palatului Mogoșoaia a declarat, pentru Gândul, că a efectuat mai multe curse pentru a transporta sacii cu gunoaie.

„Au mai fost mașini, atât am cărat eu. Medicamente, drogulețe (n.red. – întrebat de reporterul Gândul ce au aruncat cei care au participat la festival)… Ce se poartă la București… Sunt în sacii aceia, medicamente din alea, nu știu eu cum le zice… Iureș au făcut”, a declarat respectivul șofer.

Mașinile au făcut un număr foarte m,are de curse pentru a transporta toți sacii cu gunoi rămași în urma festivalului organizat de GAIA

La rândul său, o femeie care continua activitate de curățenie după festival a spus că au fost 7.000 de persoane la festivalul organizat de GAIA.

Pahare – și de plastic și de hârtie -, dezastru… 7.000 au fost… Vai de mine, a fost dezastru. De la ora 6, n-am mâncat, n-am băut (n.red. – la ora 13:00, activitatea de strângere a gunoaielor continua). Ieri a fost cel mai mare (n.red. – festival care s-a desfășurat la Palatul Mogoșoaia)”, a spus femeia chestionată de Gândul.

Au venit la festivalul organizat de GAIA cu drogurile ”la purtător”

În ultimă instanță, concluziile survin de la sine după acest festival organizat de GAIA chiar la Palatul Mogoșoaia, cu aprobarea suspect de rapidă a primarului general Nicușor Dan.

  • Siguranța tuturor celor prezenți a fost pusă în pericol de numărul mare de persoane cărora li s-a oprmis accesul.
  • Un monument cu extraordinară valoare istorică – Palatul Mogoșoaia și curtea aferentă – a fost lăsat într-o stare deplorabilă în urma festivalului.

Nu în ultimul rând, trebuie tras un nou semnal de alarmă referitor la ușurința cu care mulți dintre participanți au sosit la festival cu drogurile „la purtător”, fără a întâmpina nicio opreliște din partea organizatorilor sau din partea celor însărcinați cu asigurarea pazei în timpul acestui festival.


CITEȘTE ȘI:

Când ajunge Nicușor Dan în fața instanței pentru AMENDA de 35 milioane de euro în ”CAZUL IOR”, pentru care a făcut presiuni. ”Asta o să aibă urmări!”

Un avocat dezvăluie METODA prin care Nicușor Dan TERGIVERSEAZĂ soluționarea litigiilor: „Am cerut să fie amendat pentru abuz de drept procesual”

Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”

Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”

Nicușor Dan, pus la colț în CGMB pentru că plătește din bani publici AMENZI primite ca persoană fizică. Avocat: „Minte consilierii și opinia publică”

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și