Cătălin Ranco Pițu, fost procuror șef al Parchetului General Militar, a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că fost fascinant să lucreze în dosarul Revoluției, pentru că a avut de analizat undeva la 500.000 – 600.000 de file. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”
„Ancheta ce se numește Revoluția din Decembrie a început încă din 1990. Ineficient practic, știm cu toții că nu s-a ajuns la o concluzie din punct de vedere penal. În 2016, la inițiativa fostului șef al Secției Parchetelor Militare s-a alcătuit o echipă cu voluntari.
Nu putea veni la secție nimeni cu forța, nu putea fi cineva obligat să vină. Eu am fost printre cei care au dorit să vină să lucreze în acest dosar. Deci, se știa că dacă venim la București, asta urmează.
Am fost procuror militară la Timișoara, dar am acceptat să vin la Secția Parchetelor Militare pentru a lucra în dosarul Revoluției, acesta a fost scopul. În a doua parte a anchetei am rămas singur și singur am întocmit actele care au precedat rechizitoriul și, într-un final, actul de acuzare.
Îmi place istoria în general și mi-a plăcut tema Revoluția, pentru că am și trăit-o la Timișoara, atât cât am trăit-o acolo. Mi s-a părut un dosar fascinant. A fost o combinație între penal și istorie. Am lucrat cu foarte mare plăcere.
A fost fascinant să lucrez, pentru că am avut de analizat undeva la 500.000 – 600.000 de file. Am intrat în arhive, am desecretizat o grămadă de documente văzute în premieră de un procuror, am discutat cu oameni extraordinari, atât din timpul lui Ceaușescu, dar și cu funcții după Revoluție.
Inevitabil ești marcat de ceea ce se vorbește în spațiul public despre un anumit eveniment. Cu toții am avut idei preconcepute, dar chiar am reușit să mă debarasez de ele.
Am citit și foarte multe cărți scrise despre Revoluție. S-au scris undeva la 600 de cărți. Am vrut să văd abordarea fiecărui om din presă sau istoric, abordarea fiecărui jurnalist referitoare la cum vede Revoluția”, a spus Cătălin Ranco Pițu.
Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.