Istoricul Petru Otu, despre bătălia de la Stalingrad: „Ostașii români sunt parțial uitați. Episoadele din timpul războiului s-au abordat tangențial
This browser does not support the video element.
Petru Otu, istoric, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu. Acesta spune că ar trebui să nu îi uităm pe cei care au luptat în bătălia de la Stalingrad. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”.
„Ostașii români, care au avut neșansa să se afle în drama din 1942-1943, sunt parțial uitați. Să nu uităm că, timp de peste patru decenii, au fost evacuați din opinia publică românească. S-a vorbit doar particular. Episoadele erau cunoscute doar de familie. Nu s-a scris din motive ideologice. Nu s-a abordat chestiunea decât tangențial”, a spus istoricul.
Petru Otu a mai declarat că a scris, împreună cu un coleg, o carte care se numește „Înfrânți și uitați”.
„Ei fuseseră uitați timp de 40 de ani. Acum, lucrurile au început să fie mai cunoscute. Au apărut mai multe volume de memorialistică, culegeri de studii, s-au făcut filme documentare. Ostașii români au fost scoși, parțial, din uitare. E bine ca, din când în când, să nu îi uităm pe cei care au luptat la Stalingrad. De asemenea, autoritățile statului român au dat o lege prin care prizonierii din Uniunea Sovietică primesc, în funcție de câți ani au fost prizonieri, o anumită bonificație lunară și anumite drepturi, precum circulația gratis cu trenurile”, a mai declarat acesta.
Întrebat dacă se așteaptă ca în presă să se discute despre evenimentul care s-a petrecut acum 80 de ani, istoricul a precizat că ”există o anumită reticență firească. Au trecut, totuși, atâția ani.”
Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.