Prof. dr. Irinel Popescu: „Transplantul a fost introdus pentru bolile în fază terminală. Înainte se știa că nu există șanse de supraviețuire”

Publicat: 31 05. 2023, 00:51
Actualizat: 31 05. 2023, 00:51

This browser does not support the video element.

Prof. dr. Irinel Popescu, Directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că transplantul a fost introdus, în primul rând, pentru bolile hepatice în stadiu terminal. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”

Metoda de transplant a fost introdusă, în primul rând, pentru ce se cheamă boli hepatice în stadiu terminal, pentru că sunt indicații acute. Intoxicația cu ciuperci, de exemplu, vine un om în comă și trebuie transplantat imediat.

Boala terminală este ciroza, de obicei de origine hepatică sau de origine alcoolică și care de la un moment dat începe evolueze cu complicații. Înainte de apariția transplantului era un sentiment de disperare atât pentru bolnav cât și pentru medic, pentru că se știa că nu există șanse de supraviețuire.

Există o listă de așteptare. Dacă pacientul are un donator în familie, atunci lucrurile se pot petrece mai rapid. Dacă nu are un donator în familie, atunci acesta intră pe lista națională. 

Lumea este suspicioasă, pentru nu este singurul caz în care există suspiciuni de inversare a priorităților. Se face o ierarhizare de priorități care nu este în ordinea înscrierii pe listă, ci în ordinea gravității bolii. Pot să vă spun din experiența practică că dacă ar fi fost cazuri reale, atunci sigur că ele ar fi devenit publice.

Bolnavii care așteaptă ei se cam știu unii pe ceilalți. Medicii încearcă să respecte cât mai strict criteriile normale de prioritizare și nu au fost rabaturi. Există un coordonator de transplant care ne anunțe unde este donatorul de ficat. 

În 2013-2014, când aveam donatori mulți, perioada medie de așteptare era cam de un an de zile. Acum avem mai puțini donatori și este greu să spun cât poate aștepta un pacient”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.