Alexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a cântat pe scena „Royal Albert Hall”, vine la Festivalul „George Enescu”. „Oriunde am un pian, sunt acasă”
Nominalizată recent la „Women of the Future Awards” în Marea Britanie, premiată de ambasadorul României la Londra pentru promovarea imaginii țării noastre în străinătate și devenită prima pianistă din România care a cântat pe scena „Royal Albert Hall”, Alexandra Dăriescu este, totuși, una dintre acele puține persoane care rămân cu picioarele pe pământ. Știe că succesul este direct proporțional cu munca depusă, dar se consideră norocoasă că a știut dintotdeauna ce trebuie să facă. „Oriunde am un pian, sunt acasă”.
Alexandra Dăriescu va concerta vineri pe scena Sălii Mari a Palatului, într-un eveniment de pe agenda Festivalului Internațional „George Enescu”, difuzat live la Grand Cinema Digiplex. Artista în vârstă de 27 de ani, originară din Iași, revine în România după aproape un deceniu petrecut în Regatul Unit.
„Este o încărcătură emoțională foarte mare, mai ales că în sală se vor afla și mulți prieteni și familia mea. Abia aștept să văd publicul din România!”, a mărturisit ea într-un interviu acordat pentru gândul. „Sunt foarte entuziasmată și bucuroasă de venirea mea înapoi în țară. Nici nu știu cum să exprim această emoție și bucurie…”, adaugă Alexandra.
Recitalul pe care care îl va susține în București va fi același pe care pianista l-a înterpretat în anul 2009, în primul spectacol susținut alături de Orchestra Regală din Londra: „Uvertura Academică în do minor op. 80″, de J. Brahms, „Concertul pentru pian și orchestră în la minor op. 16″, de E. Grieg și „Simfonia nr. 6 în si minor op. 74
„Are o semnificație aparte pentru mine”, spune Alexandra Dăriescu, mai ales că succesul concertului de atunci i-a adus șansa unei colaborări îndelungate cu celebra Orchestră. Astfel, după mai multe spectacole, artista a fost invitată, în iunie 2013, să susțină un spectacol pe scena Royal Albert Hall.
„Sala este probabil cea mai prestigioasă din Europa și una dintre cele mai prestigioase din toată lumea. Aici se țin toate concertele pentru marele festival BBC Proms. Am cântat cu ușile închise – a fost sold out – în fața a 6.000 de oameni”, povestește pianista. „A fost incredibil! Am fost onorați cu prezența Principesei Margareta a României și a Principelui Radu. A fost o ocazie unică, cea mai frumoasă seară din viața mea”, adaugă ea.
În aceeași seară, după spectacol, Alexandra Dăriescu și-a lansat și cel de-al doilea disc al său. Albumul de debut al artistei, din anul 2012, a primit o recenzie de patru stele în „BBC Music Magazine” și a intrat în Top 10 al celor mai bune albume ale anului la „Manchester Evening News”. Urmează alte două materiale discografice, în 2014 și 2015, promite pianista.
Primul vis împlinit al Alexandrei a fost însă concertul prezentat în New York, la Carnegie Hall, la invitația celebrului pianist András Schiff. „A fost incredibil. Nu pot descrie emoția pe care am avut-o concertând acolo”, își amintește artista. „Am fost invitată de marele pianist András, care îmi este mentor și care mă îndrumă foarte mult în cariera mea. Am avut o săptămână superbă acolo, am avut și ore de pregătire cu acest pianist, iar totul a culminat cu concertul. Am simțit o emoție extraordinară”, povestește ea.
La fel de emoționant a fost și când, în 2011, Emily Howard a compus special pentru Alexandra Dăriescu concertul pentru pian „Mesmerism”. Acesta a fost distins ulterior cu premiul „British Composer 2012” și a fost transmis de BBC Radio 3.
„Ea (compozitoarea, n. red) m-a ascultat în diferite spectacole, apoi am început o colaborare”, explică artista. „Acest concert are o semnificație aparte pentru mine, pentru că, de obicei, trebuie să ajungi să ai o anumită vârstă, o anumită reputație, ca să-ți scrie un compozitor. M-am bucurat atât de mult că m-a abordat și a vrut să scrie acest concert pentru mine.”
„Eu fac tot posibilul să arăt lumii că România este o țară incredibil de frumoasă”
Cel mai recent succes al Alexandrei a fost niminalizarea sa la „Women of the Future Awards”, o competiție națională desfășurată anual în Marea Britanie, ce premiază cele mai talentate femei cu vârsta sub 35 de ani.
„Nici nu mă așteptam. Nu știu cine m-a nominalizat. Mi se umple sufletul de bucurie că m-au pus pe lista scurtă, mai ales că în categoria mea sunt singura care nu sunt britanică. Este incredibil! Iată că România aduce și puțină bucurie, nu numai necazuri”, spune Alexandra, referindu-se totodată la imaginea denigratoare pe care britanicii și-au format-o despre români în ultima perioadă.
Ca artist, nu a simțit discriminarea pe propria piele, dar se arată mâhnită de articolele din presa strănă.
„Văd și eu în ziare… Este foarte dureros ce se scrie despre români și este păcat că presa se axează foarte mult pe lucrurile negative, și nu pe românii care aduc cinste țării. Din păcate, presa nu ne vede în această lumină bună și pune accent mai mult pe lucrurile rele care se întâmplă”, explică Alexandra. „Dar eu fac tot posibilul să arăt lumii că România este o țară incredibil de frumoasă, cu oameni bun, generoși. Așa că trebuie să ne străduim mai mult cu toții să ne refacem imaginea, mai ales în afară. Trebuie fiecare să punem umărul și să ajutăm puțin la promovarea imaginii României”, adaugă pianista.
De altfel, Alexandra Dăriescu a fost răsplătită cu Premiul de Excelență al Ambasadorului României la Londra pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii țării noatre în Regatul Unit.
Tot acest succes însă nu a schimbat-o pe tânăra pianistă, ci dimpotrivă, spune ea, a încurajat-o să continue ceea ce face cu și mai multă pasiune.
„Vreau în fiecare zi să devin mai bună în ceea ce fac, să reușesc tot timpul să îmbunătățesc câte ceva. Asta este frumusețea muzicii, pentru că niciodată nu ajungem la perfecțiunea pe care ne-o dorim”, crede Alexandra. „Trebuie să muncești foarte mult, să dai dovadă de multă perseverență și consistență în ceea ce faci. Sunt trei lucruri pe care eu le consider sfinte, pentru că fără muncă, în orice domeniu, nu poți ajunge nicăieri. Tot timpul caut inspirație în fiecare colț al naturii, în fiecare om pe care îl întâlnesc și încerc pe cât de mult pot să aduc bucurie în inimile oamenilor care vin să mă asculte”, mai spune ea.
Anul acesta se împlinesc 21 de ani de când a atins pentru prima dată clapele pianului. În tot acest timp însă, niciodată nu s-a îndoit de alegerea făcută în copilărie.
„E vorba de multă activitate, mult studiu, multe renunțări la anumite lucruri, dar am făcut absolut totul cu mare drag. Nu am avut niciodată sentimentul că mi-ar fi plăcut să fac altceva”, mărturisește Alexandra, adăugând că a știut ce vrea să facă imediat după primul concurs la care a participat pe când avea doar șapte ani.
„După ce m-am întors de la Târgu Jiu, unde se desfășurase competiția, am fost invitată la TVR Iași, unde am acordat și primul meu interviu filmat. Iar reporterul m-a întrebat ce îmi doresc să fac când voi fi mare. Iar în momentul acela am spus că eu vreau să devin o
De atunci, a continuat să studieze cu perseverență pentru a-și îndeplini visul, fără să aștepte „să fie împinsă de la spate” și fără să se gândească, măcar o clipă, să renunțe: „Mi-a plăcut atât de mult și am fost inspirată în fiecare zi să cunosc mai mult, să studiez cât mai mult.”Așa a reușit la vârsta de 16 ani, să câștige concursul „Constantin Silvestri”de la Târgul Mureș, obținând astfel o bursă de studiu completă la Pocklington School, unde a făcut clasa a XI-a.
„Eu sunt o fire foarte adaptabilă și dacă am un pian mă simt ca acasă. Iubesc foarte mult să cunosc oameni noi, să cunosc culturi noi, mi-a fost foarte ușor să mă adaptez la stilul englezesc”, povestește ea.
A revenit la Iași un an mai târziu, pentru a termina clasa a XII-a și pentru a susține examenul de Bacalaureat, apoi s-a reîntors în Marea Britanie, unde a urmat cursurile Colegiulul de Muzică Royal Northern. A absolvit cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de colegiu.
Mai târziu, a câștigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveția, Premiul Guildhall Wigmor și este primul pianist îndrumat de Imogen Cooper la Royal Philharmonic Society/YCAT Philip Langridge Mentoring Scheme.
„Tot timpul în viață sunt mai multe alegeri pe care le facem și fiecare înseamnă un alt curs al vieții. Eu sunt extrem de mulțumită și recunoscătoare că mi s-a oferit această șansă de a studia în străinătate, iar acum cea mai mare bucurie este să revin în țară și să cânt la Festivalul Enescu. Mă bucur foarte mult de colaborarea cu Filarmonica Regală din Londra, mă bucur că pot îmbina aceste două lumi: și România, și Marea Britanie, care-mi sunt cel mai apropiate de inimă. Abia aștept concertul de vineri!”.
Alexandra Dăriescu va urca pe scena Sălii Palatului din București vineri, 27 septembrie, începând cu ora 19.30, alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton.
Concertul va putea fi urmărit în transmisiune directă și la Grand Cinema Digiplex, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului fiind prima difuzată concomitent și într-o sală de cinema. Experiența de vizionare a unui spectacol de teatru, operă sau balet într-o sală de cinema reprezintă o formă alternativă de contact cu cultura, cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră în domeniul proiecțiilor cinematografice, spectatorii se pot bucura de detalii pe care cei dintr-o sală de concert nu le observă.
Festivalul Internațional „George Enescu” se desfășoară în perioada 1-28 septembrie, când sunt programate 78 concerte și spectacole la București, 11 în țară, 9 în cadrul Seriei „Alte evenimente”, precum și zeci de concerte în cadrul programului „Piata Festivalului”.