FESTIVALUL ENESCU, la final. Locuri din București și din țară ce păstrează vie amintirea compozitorului George Enescu

Publicat: 27 09. 2013, 19:48
Actualizat: 29 07. 2014, 22:25

Festivalul Internațional „George Enescu” este, de fiecare dată, prilej de comemorare a marelui compozitor român. Cu fiecare ediție a evenimentului, amintirea lui Enescu este reînviată prin zecile de concerte, spectacole de operă și balet susținute de unii dintre cei mai buni artiști din țară și din străinătate.

Anul acesta, în premieră, spectacolele au putut fi urmărite live în sălile de cinema la Grand Cinema Digiplex. Cei care au ales să asculte live London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Simfonica Nazionale della Rai, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Russian National Orchestra, sau au urmărit spectacolele companiei de dans Vortice din Portugalia la Grand Cinema Digiplex au avut parte de o experiență inedită. Vizionare a unui spectacol de teatru, operă sau balet într-o sală de cinema reprezintă o formă alternativă de contact cu cultura. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră în domeniul proiecțiilor cinematografice, vă bucurați de detalii pe care cei dintr-o sală de concert nu le observă, prin intermediul prim-planurilor ce surprind gesturile și chipurile muzicienilor.

Cei care vor să păstreze vie memoria artistului și după încheierea Festivalului pot vizita casele memoriale ale muzicianului sau muzeul deschis în cinstea acestuia.

Muzeul Național „George Enescu” din București

Deschis în anul 1956 în incinta Palatului Cantacuzino, muzeul adăpostește o expoziție permanentă de fotografii, manuscrise, instrumente muzicale, obiecte și documente legate de viața și activitatea lui George Enescu.

Construit între anii 1901-1903 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost prim-ministrul al României și primar al Capitalei, palatul a fost realizat după proiectele arhitectului Ioan D. Berindei. După moartea politicianului în anul 1913, clădirea a rămas moștenire fiului acestuia, Mihail G. Cantacuzino și a soției sale, Maria (născută Rosetti-Tescanu și cunoscută mai târziu sub numele Maruca).

Rămasă văduvă la o vârstă tânără, aceasta s-a recăsătorit în anul 1937 cu George Enescu, împreună cu care a locuit în casa din spatele palatului, destinată inițial administrației clădirii. După ce compozitorul s-a stins din viață în anul 1955, Maruca a donat palatul și clădirile anexe statului român, pentru înființarea muzeului dedicat lui George Enescu.

Foto: Mediafax

Astfel, din iunie 1956, Palatul Cantacuzino găzduiește Muzeul Național „George Enescu”. Poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Prețul unui bilet de acces este de 6 lei pentru adulți, 3 lei pentru pensionari și 1, 5 lei pentru elevi și studenți. De asemenea, posesorii cardului Euro

În plus, în data de 26 a fiecărei luni (sau în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, daca date de 26 cade într-o zi în care este instituția este închisă pentru public), accesul vizitatorilor este liber. De această facilitate se bucură și copiii preșcolari, persoanele cu dizabilități și însoțitorul lor, elevii, studenții și cadrele didactice de la școlile, liceele și universitățile de muzică din țară, dar și copii în vârstă de până la 18 ani, în perioada vacanțelor școlare.

Casa Memorială „George Enescu” / Vila Luminiș din Sinaia

Fermecat de frumusețea locului și bucurându-se totodată de apropierea de Palatul Peleș, unde era invitat deseori de Regina Elisabeta – Carmen Sylva – pentru a susține recitaluri, George Enescu și-a folosit banii câștigați în primul său turneu din America pentru a-și construi o casă în Sinaia.

Ridicată în perioada 1923-1926 după planurile proprii ale artistului și cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu, Vila Luminiș a devenit locul în care Enescu se retrăgea deseori pentru a-și găsi inspirația și a compune.

Plecat la Paris, muzicianul a decis în anul 1947 să doneze vila statului român, spre a fi folosită ca loc de odihnă și creație pentru artiști.

Foto: tursimland.ro

În 1995, imobilul a devenit Casa Memorială „George Enescu”, iar din anul 2007 este secție a Muzeului Național „George Enescu”.

Poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Tariful perceput la intrare este același ca în cazul Muzeului Național „George Enescu” din București.

Centrul Cultural Rosetti-Tescanu / Casa de la Tescani (Moinești)

Construit în anul 1880 de familia Rosetti-Tescanu, conacul se află la 37 de kilometri de orașul Bacău, în apropiere de satul Tescani.

După căsătoria cu Maruca, în 1909, George Enescu a mers aici deseori pentru a compune. Se consideră că în casa de la Tescani, artistul ar fi definitivat celebra sa operă lirică „Oedip”, pe care i-a dedicat-o soției sale.

În 1947, Maruca a donat statului conacul familiei sale, pentru a-l transforma în așezămând cultural. În anul 1980, a fost inaugurată „Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, „Centrul de Cultură Tescani”, apoi din 1993, Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu – George Enescu”.

Foto: TVR News

Începând cu anul 2007, memorială din Tescani este secție a Muzeului Național „George Enescu” din București.

Poate fi vizitată zilnic, între orele 09:00 și 17:00. Prețul biletelor este același ca în cazul Muzeului Național „George Enescu” din Capitală.

Casa Memorială „George Enescu” de la Liveni

Situată în satul Liveni, în apropiere de Dorohoi, casa natală a marelui artist este locul în care George Enescu a compus, la vârsta de numai 5 ani, prima sa operă pentru vioară și pian – „Țara Românească”. Tot aici, artistul a creat și „Poema Română”, în 1894.

Vizitatorii pot vedea aici primele jucării ale muzicianului, desene, creatii muzicale, cărțile și manualele acestuia, primelor sale studii, dar și prima sa pianină.

Foto: infopensiuni.ro

Casa Memorială „George Enescu” din Liveni este deschisă publicului de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00. Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei sau 2 lei pentru copii, elevi/studenți, pensionari și persoane cu dizabilități.