Festivalul „George Enescu” 2013: Peste 150 de evenimente și un buget de 9 milioane de euro

Festivalul George Enescu 2013: Peste 150 de evenimente și un buget de 9 milioane de euro
Publicat: 13/09/2013, 15:48
Actualizat: 01/10/2018, 04:44

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” se va desfășura la nivel național în perioada 1 – 28 septembrie 2013, va găzdui peste 150 de evenimente și va beneficia de un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern.

„Ministerul Culturii va asigura finanțarea festivalului, pentru că, așa cum spuneam, niciunul dintre guverne nu își mai poate permite să nu susțină acest festival. De asemenea, Ministerul sprijină mediatizarea festivalului, dar și participarea la eveniment a filarmonicilor din țară – Iași, Cluj și Timișoara, Oradea, Arad, Sibiu și, în premieră, Dorohoi”, a declarat Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul din Capitală al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

„Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediția de anul viitor a festivalului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Oana Marinescu, cea care se ocupă de PR și Comunicare pentru Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” 2013.

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „George Enescu” – a X-a după Revoluția din 1989 – va găzdui peste 150 de evenimente, dintre care șase concerte de muzică românească, 14 recitaluri și concerte camerale, 14 mari orchestre cu 28 de concerte, 21 de ansambluri orchestrale și camerale, opt concerte „Enescu și contemporanii săi”, patru spectacole de operă, două spectacole de balet, 48 de concerte în cadrul concursului internațional și manifestări în Piața Festivalului. Nu vor lipsi din evenimentul de anul viitor nici expozițiile de artă plastică „E-Bienale”, aflate la cea de-a doua ediție, și nici simpozionul de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Având în vedere succesul ultimei ediții, va fi continuată și în 2013 seria dedicată muzicii contemporane, „Muzica secolului XXI”, ce va reuni lucrările unor compozitori contemporani români și străini. Lucrările vor fi prezentate de formații și soliști din România și din străinătate.

Ca și la ediția din 2011, în cadrul festivalului va fi organizat un workshop al tinerilor compozitori, masteranzi și doctoranzi ai universităților de profil din țară.

Prezent la conferința de presă de miercuri, Ioan Holender, directorul Festivalului „George Enescu”, și-a exprimat satisfacția pentru păstrarea continuității festivalului, adăugând că se bucură că și la ediția de anul viitor va participa pianistul Radu Lupu.

Totodată, printre formațiile și artiștii care au confirmat participarea la cea de-a XXI-ediție a festivalului „George Enescu” se numără Royal Concertgebouw Amsterdam, Maris Jansons, Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim, Orchestra dell’Accademia Santa Cecilia di Roma, Antonio Pappano, Orchestre de Paris, Name Jarvi – London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski – Pittsburgh Symphony Orchestra, Radio Berlin, Marek Janowski (cu prezentarea tetralogiei wagneriene), Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Sakari Oramo – Münchner Philharmoniker, Semyon Bychkov – Saint martin in the Fields, Sir Neville Marriner, Evgeny Kissin, Murray Perahia, Pinchas Zukerman – Orchestra Națională Rusă, Mikhail Pletnev, Fazil Say, Truls Mørk.

Alături de aceștia, pe scena Festivalului „Enescu” vor mai susține concerte Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, Opera Națională București și Orchestra Națională de Tineret.

La București, spectacolele se vor desfășura la Sala Mare a Palatului – a cărei acustică mult controversată ar putea fi îmbunătățită -, Ateneul Român, Opera Națională din București, Aula Muzeului Național de Artă, Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune și în Piața Festivalului.

De asemenea, concerte vor fi organizate, tot în cadrul Festivalului „George Enescu”, la Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Dorohoi, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara.

Ediția de anul viitor a Concursului Internațional „George Enescu” a fost extinsă cu o nouă secțiune în urma discuțiilor avute cu specialiști și cu participanți la ediții anterioare. De asemenea, cele cinci secțiuni ale competiției – canto (Voci Wagneriene), pian, vioară, violoncel și compoziție – se vor desfășura între 1 și 27 septembrie.

Valoarea premiilor va fi de 30.000 de euro, după cum urmează: premiul I („Marele premiu al Concursului Internațional George Enescu”) – 15.000 de euro, premiul al II-lea – 10.000 de euro, premiul al III-lea – 5.000 de euro. Premiile vor fi acordate în urma deciziei juriului festivalului și sunt indivizibile.

De asemenea, pentru secțiunea Compoziție a Concursului Internațional, se acordă următoarele premii: premiul pentru secțiunea de muzică simfonică – 10.000 de euro, premiul pentru secțiunea muzică de cameră – 7.000 de euro.

Semifinaliștilor și finaliștilor Concursului, juriul le mai poate acorda: premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al „Sonatelor pentru vioară și pian” de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro, premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al „Sonatei în fa minor pentru viloncel și pian” de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro.

Pentru secțiunea Pian a Concursului va fi acordat un premiu pentru cel mai bine clasat concurent, de către Fundația Culturală Erbiceanu. Premiile vor fi anunțate după terminarea etapei finale a fiecărei secțiuni.

Pe de altă parte, abonamentele pentru cele 28 de zile ale Festivalului Enescu vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie, iar biletele – pe 15 aprilie.

Festivalul „George Enescu” este organizat de Artexim, o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin ArCuB, în colaborare cu Fundația Art Production.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...