Festivalul George Enescu, pe harta celor mai importante evenimente muzicale internaționale

Festivalul George Enescu, pe harta celor mai importante evenimente muzicale internaționale
Publicat: 17/09/2013, 10:48

Festivalul Internațional George Enescu se număra printre cele mai importante evenimente muzicale de acest gen alături de Bachfest Leipzig, Festivalul de la Bayreuth, Festivalul Internațional de Muzică de la Istanbul, Festivalul de vară de la Lucerna sau Festivalul Internațional de la Edinburgh. Cea de-a XXI-a ediție a celui mai prestigios eveniment muzical românesc, organizat între 1-28 septembrie, vine cu o premieră absolută: spectacolele cele mai importante vor putea fi urmărite live în sălile de cinematograf, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City.

BACHFEST LEIPZIG

Organizat anual în celebrul oraș din estul Germaniei, Festivalul „Bachfest Leipzig” aduce în fața publicului peste 100 de evenimente muzicale. În mod tradițional, este deschis cu un recital condus de directorul muzical al St. Thomas Choir of Leipzig și închis cu un concert găzduit de Biserica Sfântul Thomas, când se interpretează fragmentul „Mass in B minor”, de Johann Sebastian Bach.

După cum spune și numele, festivalul îl celebrează pe celebrul compozitor german, care și-a petrecut ultimii ani ai vieții în Leipzig. Prima ediție s-a desfășurat în anul 1904, la inițiativa New Bach Society.

Anul acesta, „Bachfest Leipzig” a avut loc în perioada 14-23 iunie.

FESTIVALUL DE LA BAYREUTH

Înființat de însuși Richard Wagner, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai romantismului muzical, evenimentul s-a desfășurat pentru prima dată în 1876. La vremea respectivă, printre invitați s-au aflat Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Lev Tolstoi și Friedrich Nietzsche.

Festivalul este găzduit de Festspielhaus/Casa Festivalului, o clădire, de asemenea, concepută de Wagner și arhitectul Otto Brückwald.

Spre deosebire de Festivalul Internațional „George Enescu”, evenimentul din Bayreuth, oraș din landul Bavaria, are în repertoriu doar opere ale lui Richard Wagner. Astfel, timp de o lună, publicul se poate bucura de punerea în scenă a circa 30 de spectacole, precum „Olandezul zburător”, „Lohengrin”, „Tristan și Isolda”, „Inelul Nibelungilor” sau „Parsifal”.

Anul acesta, Festivalul de la Bayreuth s-a desfășurat în perioada 25 iulie – 28 august.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ DIN ISTANBUL

Acest eveniment are o tradiție de 40 de ani și este organizat de Fundația Culturii și Artei din Istanbul, organizație non-profit înființată în 1973 de 17 oameni de afaceri, coordonați de Nejat F. Eczacıbașı.

Pe parcursul unei luni, festivalul include în programul său concerte de muzică clasică și tradițională, spectacole de balet și operă.

Astfel, de-a lungul timpului, printre invitați s-au numărat artiști de la Filarmonica La Scala, Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin , Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Dresden Staatskapelle.

Anul acesta, Festivalul Internațional de Muzică din Istanbul a avut loc în perioada 4-29 iunie.

FESTIVALUL DE VARĂ DIN LUCERNA

Cele mai faimoase orchestre din lume și dirijori de seamă vin anual în orașul Lucerna din Elveția. Festivalul datează încă din 1938 și, din anul 2004, se desfășoară la Culture and Congress Centre, clădire realizată de celebrul arhitect francez Jean Nouvel.

Dacă la început era vorba doar de câteva concerte susținute în grădina vilei lui Richard Wagner, dirijate de Arturo Toscanini, de-a lungul timpului totul a căpătat amploare, transformându-se într-un eveniment recunoscut în întreaga lume.

Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Simfonică din Londra și Filarmonica din Viena sunt doar câteva dintre cele care au susținut concerte de-a lungul timpului în cadrul acestui festival.

De altfel, evenimentul include și spectacole de operă și balet.

Ediția din acest an a festivalului se încheie pe 15 septembrie.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DIN EDINBURGH

Un eveniment complex și extrem de apreciat, Festivalul Internațional din Edinburgh transformă capitala Scoției într-un loc în care muzica clasică, opera, baletul și dansul contemporan se împletesc armonios.

Prima ediție a fost organizată în anul 1947, la inițiativa lui Rudolf Bing – director general al Glyndebourne Opera, Henry Harvey Wood – președintele British Council din Scoția și a unui grup de cetățeni din Edinburgh.

În prezent, directorul festivalului este Jonathan Mills.

Ediția din 2013 s-a desfășurat în perioada 9 august – 1 septembrie.

Despre ediția din 2013 a Festivalului George Enescu

Festivalul Internațional „George Enescu” celebrează anul internațional Richard Wagner prezentând, în premieră „Inelul Nibelungilor”. „Aurul Rinului”, „Walkiria”, „Siegfried” și „Amurgul Zeilor”, unele din cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, care vor fi interpretate în concert de Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski.

La ediția din acest an, creațiile lui George Enescu vor putea fi auzite în interpretarea unor artiști și orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.

Pe scena Festivalului din acest an vor urca unele dintre cele mai importante personalități ale muzicii clasice internaționale, precum dirijorii Daniel Barenboim și Mariss Jansons, pianiștii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov și Evgeny Kissin.
O premieră absolută a ediției din acest an o reprezintă faptul că cele mai importante spectacolele ale Festivalului vor fi transmise live într-o sală de cinematograf, la Grand Cinema Digiplex, în Băneasa Shopping City.

Astfel, dacă veți opta să ascultați live London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Russian National Orchestra, sau să vedeți spectacolele companiei de dans Vortice din Portugalia la Grand Cinema Digiplex, trebuie să știți că biletele sunt mai ieftine decât cele pentru spectacolele din sălile de concerte, nu se mai fac rezervări cu foarte mult timp înainte, iar ținuta elegantă nu este obligatorie.

Experiența de vizionare a unui spectacol de teatru, operă sau balet într-o sală de cinema reprezintă o formă alternativă de contact cu cultura, cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră în domeniul proiecțiilor cinematografice, vă veți bucura de detalii pe care cei dintr-o sală de concert nu le observă.

Printre cele mai spectaculoase reprezentații ale ediției din acest an se numără „The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer”, avându-l în rolul principal pe John Malkovich, actor nominalizat la Premiile Oscar pentru rolurile sale în „Locuri în inimă/Places in the Heart” (1984) și „În bătaia puștii/In the Line of Fire” (1993).

Ediția din acest an a Festivalului George Enescu se remarcă și prin prezența lui Victor Rebengiuc, în rolul naratorului din lucrarea de avangardă a muzicii clasice „Gurre-Lieder”, de Arnold Schönberg.
Festivalul George Enescu se desfășoară în perioada 1-28 septembrie, când sunt programte 78 concerte și spectacole la București, 11 în țară, 9 în cadrul Seriei „Alte evenimente”, precum și zeci de concerte în cadrul programul „Piata Festivalului”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar