10 lucruri puțin știute despre CLEOPATRA. Detaliul „incendiar” din relația ei cu Marc Antoniu
Cleopatra, fabuloasa regină a Egiptului, rămâne până în ziua de azi un personaj captivant, iar viața ei încă mai suscită un interes crescut. Tocmai din acest motiv, Gândul vă prezintă 10 lucruri mai puțin știute despre Cleopatra.
Iar dintre toate, un detaliu „incendiar” legat de relația sa cu Marc Antoniu iese în evidență.
Cleopatra nu era egipteană
Chiar dacă s-a născut în Egipt, originile familiei sale sunt în Grecia macedoneană, trăgându-se din neamul lui Ptolemeu I, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare. Ptolemeu a domnit în Egipt după moartea lui Alexandru, în 323 î.Hr.
Cleopatra, produsul incestului
Ca multe Case regale, și membrii dinastiei Ptolemeu s-au căsătorit în interiorul familiei pentru a păstra puritatea liniei lor de sânge. Este probabil ca propriii ei părinți să fie frate și soră. Mai mult, chiar Cleopatra s-a căsătorit, în cele din urmă, cu ambii săi frați, adolescenți.
Nu frumusețea a fost cel mai mare atu al ei
Deși propaganda romană a pictat-o pe Cleopatra ca pe o ispititoare desfrânată, care și-a folosit sex-appeal-ul ca armă politică, se pare că intelectul i-a depășit frumusețea în renume. Cleopatra vorbea o duzină de limbi și a fost educată în matematică, filozofie, oratorie și astronomie.
Citește și: Arheologii care caută mormântul reginei Cleopatra au dat peste un „miracol” la 13 metri sub pământ
Sursele egiptene au descris-o ca pe o conducătoare care „a ridicat rândurile savanților și s-a bucurat de compania lor”.
Implicată în moartea a trei dintre frații ei
Primul său frate-soț, Ptolemeu al XIII-lea, a fugit din Egipt după ce a încercat să-i ia tronul. Mai târziu, cei doi s-au confruntat într-un război civil. După lupta cu el, Cleopatra s-a recăsătorit cu fratele mai mic, Ptolemeu al XIV-lea, dar se crede că l-a ucis în încercarea de a-l face pe fiul ei conducător al Egiptului.
În 41 î.hr., ea a comandat și asasinarea surorii Arsinoe, pe care o considera rivală la tron.
Cleopatra știa cum să-și facă o intrare în scenă
Cleopatra se considera o zeiță coborâtă pe Pământ și adesea punea în practică o adevărată scenografie pentru a-și face apariția când avea oaspeți de seamă.
De exemplu, când Iulius Cezar a sosit în Alexandria, știind că nu va fi lăsată să se apropie de generalul roman, Cleopatra s-a înfășurat într-un covor și astfel a ajuns, incognito, în cabina lui Cezar.
Locuia la Roma când Cezar a fost ucis
Cleopatra s-a mutat împreună cu Iulius Cezar la Roma, din 46 î.Hr. Regina Egiptului a fost forțată să fugă din oraș după ce împăratul roman a fost înjunghiat în Senat, de Brutus.
Cleopatra și Marc Antoniu aveau propriul „club de noapte”
Povestea de dragoste dintre Cleopatra și generalul roman Marc Antoniu, începută în 41 î.Hr., cuprinde și o componentă politică – Regina avea nevoie de Antoniu pentru a-și proteja coroana și pentru a menține independența Egiptului, în timp ce militarul avea nevoie de acces la bogățiile și resursele Egiptului.
Totuși, unele surse antice spun că, în iarna lui ’41, trăind o viață de desfrâu în Egipt, cei doi și-au format propria societate secretă, un club de noapte cunoscut sub numele de „Inimitable Livers”. Se organizau adevărate orgii și petreceri cu mult vin.
Printre multe altele, una dintre activitățile preferate ale lui Marc Antoniu și Cleopatra era să rătăcească pe străzile Alexandriei deghizați, făcându-le tot felul de farse oamenilor simpli întâlniți în cale.
Cleopatra a condus o flotă într-o bătălie navală
În faimoasa bătălie navală de la Actium, Cleopatra a condus personal câteva zeci de nave de război egiptene în lupta cu flota lui Octavian.
Cum a murit Cleopatra, de fapt
Cleopatra și Antoniu și-au luat viața în anul 30 î.Hr., după ce forțele lui Octavian i-au urmărit până la Alexandria.
Dacă despre Marc Antoniu se spune că s-a înjunghiat mortal în stomac, metoda de sinucidere a Cleopatrei este mai puțin sigură. Legenda zice că ea a murit după ce o cobră a mușcat-o de braț, dar istoricul antic Plutarh recunoaște că „ceea ce s-a întâmplat cu adevărat nu este cunoscut de nimeni”.
Se știe că regina Cleopatra ascundea o otravă mortală într-una din podoabele de pe cap.
Și istoricul Strabon scrie că ar fi putut să-și aplice pe față un unguent fatal.
Filmul „Cleopatra”, din 1963, printre cele mai scumpe din istorie
Regina Nilului a fost portretizată pe marele ecran de Claudette Colbert și Sophia Loren, dar a fost jucată cel mai bine de Elizabeth Taylor, în epopeea „Cleopatra”, din 1963. Bugetul peliculei a ajuns la 44 de milioane de dolari, cel mai scump film făcut vreodată la momentul lansării sale, potrivit history.com.