Filmul „GLADIATOR II” sporește numărul turiștilor care vizitează Roma. Un consilier local atrage atenția: „Roma nu este Disneyland”

Publicat: 17/11/2024, 14:21
Actualizat: 17/11/2024, 14:25

Airbnb a oferit săptămâna aceasta o modalitate inedită pentru fanii istoriei pentru a se distra, cu deviza: „Echipează-te și eliberează gladiatorul din tine în legendarul amfiteatru din Roma”.

Compania a oferit unui număr restrâns de persoane șansa de a păși pe urmele luptătorilor, dar cu un rezultat mai puțin sângeros, ca parte a unei „experiențe exclusive de gladiator” la Colosseum, care servește și drept promovare pentru noul film „Gladiator II”.

Colosseumul, „readus la viață” de Airbnb

„Pentru prima dată în aproape 2.000 de ani, Colosseumul revine la scopul său original, ca loc de spectacole, invitând războinici curajoși să pășească în arena istorică pentru a-și croi propriul drum și a-și modela destinul,” se arată în anunț.

Acesta promite un spectacol cu o „confruntare palpitantă” între gladiatori experimentați, o masă cu „provizii precum struguri, rodii, migdale și nuci” și o înfruntare cu „alți războinici.”

Pentru unii, aceste afirmații au fost percepute ca o provocare.

Unii consilieri  nu sunt de acord: „Era un loc unde erau masacrați oameni”

Sau, cum a spus consilierul local Enzo Foschi pentru Telegraph:

„Roma nu este Disneyland!”

„Nu putem transforma unul dintre cele mai importante monumente ale lumii într-un parc de distracții”, a scris Massimiliano Smeriglio, consilierul cultural al Romei, într-o postare pe Instagram. Alți oficiali din domeniul culturii și-au exprimat îngrijorările în rapoartele media. Criticii susțin că utilizarea locuințelor pentru închirieri pe termen scurt contribuie la lipsa de locuințe pentru localnici în unele orașe.

Roma este una dintre marile orașe europene care se confruntă cu aglomerația rutieră și cu turismul excesiv.  Lauren Donovan Ginsberg, profesoară de studii clasice la Universitatea Duke, a subliniat într-un e-mail că arena romană era folosită pentru luptele gladiatorilor, executare prizonierilor condamnați și uciderea animalelor. Se omorau prizonieri, gladiatori, creștini și animale  „în moduri cât mai brutale și degradante pentru a livra distracție spectatorilor care savurau pâinie gratis – Pâine și Circ”.

„Ideea Airbnb, o companie care profită direct de pe urma turismului excesiv din Roma, de a recrea violența aplicată gladiatorilor profesioniști, de obicei sclavi sau cetățeni din clasele inferioare ori imigranți la Colosseum, mi se pare o abordare greșită asupra Romei antice. Aceasta trivializează viața și moartea gladiatorilor, dar și a multor altora”, a scris Ginsberg.

Când va avea loc evenimentul?

Airbnb a precizat că experiența oferită la Colosseum include un sprijin de 1,5 milioane de dolari pentru situl antic, parte a unei donații mai mari pentru atracțiile istorice și locuințele din Europa. Airbnb a adăugat că programul a fost „recreat cu sensibilitate” în colaborare cu echipa arheologică a muzeului și cu asociații de refacerea luptelor.

„Suntem mândri să sprijinim lucrările de conservare  ale Colosseumului pentru a găsi noi modalități de a inspira și educa vizitatorii cu privire la semnificația istorică a acestei epoci apuse” , a declarat compania.

Cei interesați pot solicita rezervarea experienței „Train for Gladiator II Glory” de trei ore, între 27 noiembrie și 9 decembrie, iar participanții selectați vor vizita situl pe 7 sau 8 mai 2025. Deși experiența este gratuită, nu include asigurarea cazării peste noapte la Colosseum, iar călătorii trebuie să-și asigure transportul până la Roma. Programul „va avea loc în afara orelor obișnuite de vizitare și nu va interfera cu vizitele uzuale la sit, asigurând acces complet la monument”.

Nici istoricii nu sunt de acord: „Colosseumul este loc de introspecție și educație”

Debra Levinson, fondatoarea operatorului turistic Mr. & Mrs. Italy, a organizat activități similare pentru grupuri în Roma, colaborând cu o școală de „gladiatori”.  Totuși, ea consideră că interiorul zidurilor sacre ale Colosseumului în care adulții să interpreteze roluri de războinici romani nu este locul potrivit.

„Este o modalitate fantastică pentru copii de a se conecta cu istoria, deoarece oferă o metodă practică și memorabilă de a învăța. Dar, atunci când este promovată în principal ca divertisment pentru adulți, riscă să banalizeze Colosseumul și să-l transforme într-un fel de atracție de noutate, în loc de un loc de introspecție și educație.”

Cu toate acestea, pentru unii entuziaști ai gladiatorilor, experiența pare  promițătoare.

„Colosseumul este o minune incredibilă a lumii. Dacă Airbnb vrea să onoreze patrimoniul italian și să-l readucă la viață, oferind o modalitate grozavă de a atrage mai mulți turiști, de ce nu? Cred că totul depinde de modul în care o fac”, a declarat Damion DiGrazia, fondatorul organizației non-profit Gladiators NYC, pentru Washington Post.


Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Istoric din SUA, specializat pe Roma antică: „GLADIATOR II este o porcărie hollywoodiană” – 8 erori istorice majore din primul film

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Scandal după moartea lui Prigoană. Bahmuțeanu îi cere ajutorul lui Ciolacu pentru a-și recupera copiii:...
Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a...
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu...
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Mike Tyson după meciul cu Jake Paul: Nu regret că am urcat în ring pentru...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Cea mai bună metodă de curățat cuptorul cu microunde. Modul în care îl faci Lună
Ce mesaje tulburătoare a primit Adriana Bahmuțeanu de la unul dintre fii. Băiatul a folosit...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO S-a lăsat Silviu Prigoană influențat de soțiile pe care le-a avut, de-a lungul timpului?...
Ce a apărut pe scara blocului unde a copilărit Andreea, fiica interpretului de muzică populară...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai similari oamenilor decât s-a crezut