1 aprilie, ZIUA TAXELOR DESCHISE: Dați 50 de lei pentru ei!
Prețul benzinei și al motorinei va crește cu circa 40 de bani pe litru în urma introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru. Totodată, energia se va scumpi cu 1%, după ce ANRE a decis să majoreze cota obligatorie de certificate verzi pe care furnizorii de curent trebuie să le achiziționeze. Gazele se vor scumpi și ele cu 2%, potrivit calendarului de liberalizare a prețurilor. În ceea ce privește țigările, prețul unui pachet ar putea crește cu 50 de bani din cauza majorării accizelor.
Factura totală a noilor măsuri este, pentru o familie obișnuită, de circa 50 de lei, potrivit calculelor gândul. Estimarea a fost făcută luând în calcul un preț mediu de 6 lei pe litru de carburant, un preț mediu de 14 lei pentru un pachet de țigări, o factură medie de 140 de lei pentru gaze (potrivit datelor companiilor de profil) și de 80 la curent. Totodată, în realizarea calculului s-a presupus că familia în cauză face plinul de trei ori în două luni, dar și că unul dintre adulți fumează un pachet de țigări pe zi.
Prețul unui litru de carburant va crește cu 40 de bani
De la 1 aprilie va intra în vigoare acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburant. Din estimările înaintate de Guvern rezultă că noua taxă va duce la scumpirea benzinei și a motorinei cu circa 40 de bani pe litru.
Măsura a fost negociată cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și face parte din angajamentele pe care România și le-a asumat pentru a beneficia de acordul preventiv de finanțare cu partenerul extern.
Introducerea accizei a fost, însă, amânată cu trei luni, după ce președintele Traian Băsescu a spus că va respinge Legea bugetului pe 2014 dacă Executivul nu renunță la această măsură, care ar fi adus venituri suplimentare de 584,2 milioane de euro la visteria statului.
Bugetul general consolidat pe anul în curs a fost fundamentat pe venituri de 216,8 miliarde de lei, însă amânarea introducerii accizei suplimentare de șapte eurocenți pe litru de carburant înseamnă o scădere a acestor venituri cu circa 650 de milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB. Guvernul s-a angajat să compenseze această „gaură” prin reducerea unor cheltuieli.
Reprezentanții industriei petroliere susțin că acciza suplimentară va duce la scăderea vânzărilor de combustibil. Mariana Gheorghe, CEO Petrom, este de părere că impactul va fi de circa 1-3%.
Scumpirea benzinei va avea efecte și asupra inflației, respectiv a creșterii prețurilor.
Banca Națională a României a urcat prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, de la 3%, peste nivelul estimat la finele anului trecut, când banca centrală nu a luat în calcul creșterea accizelor.
„Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din prețurile combustibililor, din curs și impactul accizei suplimentare de 7 eurocenți”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Gazele se scumpesc cu 2%
Gazele naturale se vor scumpi cu 2% pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru cei industriali, la începutul lunii aprilie.
Astfel, prețul producției interne va crește de la 50,6 lei/MWh la 51,8 lei/MWh pentru populație, respectiv de la 72 lei/MWh la 89,4 lei/MWh, pentru companii, potrivit calendarului de liberalizare a prețurilor la energie.
Până la finele acestui an se vor mai opera alte două scumpiri, în iulie și în octombrie, în urma cărora consumatorii casnici vor plăti cu 6% în plus pentru gazele naturale, iar cei industriali cu 9%. Astfel, la sfârșitul lui 2014, piața gazelor naturale va fi liberalizată pentru companii, urmând ca populația să se alinieze pieței libere până în 2018.
Majorări de până la 1% la factura de curent
Facturile la curent s-ar putea majora cu 1% ca urmare a unor măsuri menite să sprijine producția de energie regenerabilă.
„Impactul creșterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi”, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Practic, furnizorii de energie electrică vor fi nevoiți să achiziționeze o cantitate aproape dublă de certificate verzi aferente curentului livrat în 2013. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit pentru 2013 o cotă obligatorie de 0,224 certificate verzi pe MWh, în creștere cu 88,5% față de cota din 2012, respectiv 0,1188 certificate verzi pe MWh.
„Cota obligatorie de achiziție de certificate verzi de către operatorii economici care au obligația achiziției de certificate verzi, pentru anul 2013, se stabilește la 0,224 certificate verzi/MWh”, se arată în Ordinul ANRE.
Aceste certificate verzi urmează să fie achiziționate în cadrul a trei sesiuni de tranzacționare organizate de OPCOM, bursa de energie, în această lună.
Prețul acestor certificate verzi se regăsește în costul facturilor la curent. În primele luni din acest an, ENEL a calculat o valoare de 0,035709 lei pe kWh.
„Valoarea unitară calculată pentru Certificate Verzi, conform Legii 134/2012, care se va aplica pentru cantitatea de energie electrică consumată în lunile ianuarie-martie 2014 este de 0,035709 lei/kWh”, se arată într-un document publicat de companie.
Conform legii, aceste certificate verzi sunt facturate separat, iar valoarea se determină ținându-se cont de un preț mediu pe certificat, preț stabilit în funcție de evoluțiile de pe OPCOM.
„În factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se facturează separat față de tarifele/prețurile pentru energia electrică, precizându-se temeiul legal. Această valoare reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate (CV/MWh) estimate de către ANRE, cantitatea de energie electrică facturată (MWh) și prețul mediu ponderat al certificatelor verzi tranzacționate pe piața centralizată a certificatelor verzi în cele mai recente 3 luni de tranzacționare încheiate„, se arată în lege.
Ce sunt certificatele verzi
Certificatele verzi sunt un mecanism prin care Guvernul sprijină producția de energie din surse regenerabile.
Practic, fiecare producător de energie „verde” primește de la Transelectrica un număr de astfel de certificate, în funcție de sursa de energie folosită (hidro, solară sau eoliană). Aceste certificate sunt vândute mai departe, prin OPCOM, furnizorilor de energie care sunt obligați să achiziționeze o anumită cotă, stabilită de ANRE și raportată la cantitatea de energie livrată în sistem.
Aceste costuri suplimentare se regăsesc în facturile clienților, cu toate că energia livrată efectiv nu provine din surse regenerabile.
Prin urmare, decizia ANRE, de a majora cota la 0,224 certificate verzi pe MWh pentru anul trecut s-ar putea resimți în facturile clienților.
Tarifele s-ar putea menține însă neschimbate pe fondul scăderii prețurilor la energie.
50 de bani în plus pentru un pachet de țigări
Un pachet de țigări s-ar putea scumpi cu până la 50 de bani începând cu luna aprilie, ca urmare a majorării accizelor, măsură menită să aducă mai multe venituri la buget, potrivit proiectului de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Acciza va crește de la 81,78 euro pe 1.000 de țigări la 84,37 euro pe 1.000 de țigări, iar dacă se va reflecta în prețul unui pachet de țigări, acesta ar putea crește cu sume cuprinse între 30 și 50 de bani.
Acciza la țigarete are o componentă fixă (respectiv 56,71 euro/1.000 țigarete) și o componentă „ad valorem”, de 19%, procent aplicat la prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.
Componenta ad valorem va scădea din aprilie la 18%, iar componenta fixă va crește de la 56,71 de euro pe 1.000 de țigări la 59,77 de euro pe 1.000 de țigări.
„Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la prețul de vânzare cu amănuntul și o creștere a nivelului accizei specifice – componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanță cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat și fix, indiferent de preț”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.