Prima pagină » Economic » 1 din 10 angajați români crede că e prea bun pentru jobul pe care îl are. Care este explicația

1 din 10 angajați români crede că e prea bun pentru jobul pe care îl are. Care este explicația

1 din 10 angajați români crede că e prea bun pentru jobul pe care îl are. Care este explicația
Aproape 10% din angajații români au percepția că sunt supracalificați pentru postul pe care îl ocupă, iar cei care cred că au mai multe abilități decât sunt necesare pentru jobul pe care îl au sunt absolvenții de facultate, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

La nivel european, aproape 20% din angajați se consideră supracalificați. Cele mai mari ponderi ale salariaților care cred că au mai multe abilități decât cele necesare la job se regăsesc în Spania (50,3%), Slovacia (42,5%), Cipru (39,6%), Bulgaria (31,4%) și Portugalia (27,5%), iar cele mai mici sunt în Ungaria (8,6%), România (9,3%), Belgia (10,2%) și Germania (10,4%).

„Tinerii cu studii superioare trebuie să pornească în carieră cu joburi sub nivelul pregătirii lor și acumulează frustrări. Au terminat o facultate la Academia de Studii Economice și se angajează la recepție, răspund la telefoane într-un call center sau arhivează acte”, spune Raluca Peneș, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

În general, recruiterii care au o viziune mai convențională nu acceptă să angajeze persoane supracalificate doar pentru a acoperi nevoia clienților, pentru că se spune că acei candidați se plictisesc repede la locul de muncă și la prima oportunitate de pe piața muncii părăsesc com¬pania.

Totuși, există și studii care arată că supracalificații stau mai mult pe job și au rezultate mai bune decât candidații care aparent ar fi mai potriviți pentru respectivul job.

 

Citește și