1 din 10 angajați români crede că e prea bun pentru jobul pe care îl are. Care este explicația

Publicat: 18 09. 2016, 16:14

La nivel european, aproape 20% din angajați se consideră supracalificați. Cele mai mari ponderi ale salariaților care cred că au mai multe abilități decât cele necesare la job se regăsesc în Spania (50,3%), Slovacia (42,5%), Cipru (39,6%), Bulgaria (31,4%) și Portugalia (27,5%), iar cele mai mici sunt în Ungaria (8,6%), România (9,3%), Belgia (10,2%) și Germania (10,4%).

„Tinerii cu studii superioare trebuie să pornească în carieră cu joburi sub nivelul pregătirii lor și acumulează frustrări. Au terminat o facultate la Academia de Studii Economice și se angajează la recepție, răspund la telefoane într-un call center sau arhivează acte”, spune Raluca Peneș, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

În general, recruiterii care au o viziune mai convențională nu acceptă să angajeze persoane supracalificate doar pentru a acoperi nevoia clienților, pentru că se spune că acei candidați se plictisesc repede la locul de muncă și la prima oportunitate de pe piața muncii părăsesc com¬pania.

Totuși, există și studii care arată că supracalificații stau mai mult pe job și au rezultate mai bune decât candidații care aparent ar fi mai potriviți pentru respectivul job.