10 ani de la falimentul LEHMAN BROTHERS. Evenimentul care A CUTREMURAT economia mondială. Cele mai importante 10 informații despre gigantul financiar

10 ani de la falimentul LEHMAN BROTHERS. Evenimentul care A CUTREMURAT economia mondială. Cele mai importante 10 informații despre gigantul financiar
Publicat: 15/09/2018, 20:52

1. Banca americană de investiții Lehman Brothers, o instituție financiară cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protecția autorităților sub legea falimentului, invocând Capitolul 11, într-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era după un weekend încins în care acționarii și executivii acesteia au purtat numeroase discuții cu oficialii americani și cele mai importante bănci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj și alte câteva active.

2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu și își permiteau să le achite. Până în 2004, Lehman Brothers a achiziționat patru furnizori de credite subprime, iar, în momentul în care clienții acestora nu și-au mai putut plăti ratele, banca n-a reușit să atragă, la timp, suficiente resurse pentru a-și acoperi datoriile.

3. La active în valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerată a patra cea mai mare bancă de investment banking din America, după Goldman Sachs, Morgan Stanley și Merrill Lynch. Avea operațiuni globale, echipa sa cuprinzând 26.200 de angajați, în întreaga lume.

4. Dar avea și datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din America, din ultimii 40 de ani.

5. Înainte de faliment, Fed a încercat să îi vândă activele către Barclays și Bank of America, dar autoritățile americane nu i-au putut garanta operațiunile. De asemenea, Departamentul Trezoreriei nu avea autoritatea să o salveze, nefiind încă în vigoare Troubled Asset Relief Program (TARP). TARP este un program prin care autoritățile americane au cumpărat activele toxice ale instituțiilor financiare, care a devenit lege din 3 octombrie 2008.

6. La câteva zile după depunerea cererii de faliment, Barclays a cumpărat operațiunile diviziei americane de investment banking și piețe de capital a Lehman Brothers, pentru 250 de milioane de dolari, iar Nomura pe cele din Asia și Europa, unde lucrau 8.000 de persoane, pentru 2 dolari. Prima a reușit să integreze, în mare parte, operațiunile colosului financiar american, a doua nu, retragându-se din Europa.

7. La 6 martie 2012, Lehman Brothers a ieșit din faliment, după 1.268 de zile, iar, din 17 aprilie 2012, a început să-și ramburseze datoriile către creditori. Lehman Brothers a anunțat, atunci, distribuirea a circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari. De la finele anului 2008 până în vara acestui an, creditorii au primit 125 de miliarde de dolari, iar procesul de lichidare al Lehman Brothers se apropie de finalizare.

8. Există încă plângeri și procese de soluționat, cel mai celebru fiind cel cu Credit Suisse Group pentru derivate în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Elvețienii au șanse să primească doar 280 de milioane de dolari, arată o analiză a Wall Street Journal.

9. Fostul CEO al băncii, Richard Fuld (72 de ani), numit „ticălosul zilei”, în Congres, în octombrie 2008, și recunoscut pentru stilul dur de afaceri, a revenit, fără mult zgomot, pe Wall Street, prin firma Matrix Private Capital Group, care administrează active. În urma crizei din 2008, acesta a pierdut o avere de 1 miliard de dolari, făcută și mistuită pe Wall Street.

10. Scott Freidheim, unul dintre executivii de top ai Lehman Brothers, a declarat, la începutul lunii septembrie, pentru National Public Radio (NPR), că fostul președinte al Rezervei federale, Ben Bernanke, și fostul secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner, s-au arătat dispuși să salveze Lehman Brothers, acum zece ani, și susțineau că acțiunea lor este legală, dar n-a existat susținere din partea Administrației de la Washington, care atunci era condusă de George Bush Jr.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska