Prima pagină » Economic » 13 tone de CARNE DE PUI de la firmele evazioniștilor au fost RETRASE din magazine pentru că există suspiciuni că ar fi infestate cu Salmonella

13 tone de CARNE DE PUI de la firmele evazioniștilor au fost RETRASE din magazine pentru că există suspiciuni că ar fi infestate cu Salmonella

13 tone de CARNE DE PUI de la firmele evazioniștilor au fost RETRASE din magazine pentru că există suspiciuni că ar fi infestate cu Salmonella

O cantitate de 13 tone de carne de pui a fost retrasă de la vânzare din hypermarketurile Selgros, existând suspiciunea că ar fi infestată cu Salmonella. Carnea ar proveni de la Avicola Călărași, societate implicată în cel mai mare scandal de evaziune fiscală din industria alimentară, caz în care procurorii DNA au pus sechestru pe conturile și bunurile companiei.

ANSVSA s-a autosesizat în acest caz și a demarat o anchetă. De asemenea, Selgros a informat că a retras loturile de carne de pui de la Avicola Călărași de la vânzare din cauza aspectului necorespunzător și a refuzat livrarea de marfă de la această companie.

„Lotul de carne cu probleme a apărut la Brăila, dar carnea nu a fost recepționată, adică nu a intrat la vânzare în magazine. Noi am decis retragerea întregii cantități de carne de la Avicola Călărași din toate magazinele din țară, chiar dacă era bună. Colaborarea Selgros cu Avicola Călărași a fost înghețată”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Selgros. 

Scandalul cărnii infestate a luat amploare, premierul Victor Ponta, convocându-l la guvern pe șeful ANSVSA pentru a discuta situația.

ANSVSA s-a autosesizat

ANSVSA s-a autosesizat și a demarat o inspecție după ce în presă au apărut informații referitoare la loturi de carne de pui infestate cu Salmonella care ar proveni de la Avicola Călărași și care ar fi ajuns în magazine din București și Brașov ale unui lanț de hypermarket-uri, a declarat miercuri, la o conferință de presă, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu. 

În București au fost retrase 7.350 de kilograme de carne de pasăre, iar din Brașov alte 6.200 de kilograme de carne de pui.

„S-a decis retragerea tuturor loturilor de carne provenite de la Avicola Călărași. Se vor efectua verificări din probele prelevate pentru a vedea dacă se confirmă sau infirmă suspiciunea de Salmonella”, a spus Mănăstireanu, care a adăugat că până în prezent nu au fost depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om.

Rezultatele verificărilor vor fi făcute publice săptămâna viitoare, marți, au declarat reprezentanții ANSVSA.

Președintele ANSVSA: Este posibil ca Avicola Călărași să fi livrat carne și către alte lanțuri de supermarket-uri

Contactat de gândul, președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că „este posibil” ca Avicola Călărași să fi livrat carne de pasăre și către alte magazine și lanțuri de magazine, precizând că în prezent inspectorii sanitar-veterinari fac verificări și la sediul firmei Avicola Călărași.

„Facem verificari. Vom vedea care e cantitatea totală de carne provenind de la Avicola Călărași vândută de Selgros. Este posibil ca Avicola Călărași să mai fi livrat carne și la alte magazine și firme”, a declarat Mănăstireanu.

Șeful ANSVSA spune că abatorul Avicola Călărași și-a suspendat în prezent activitatea. „Au carne pe stoc. Carnea de pe stoc o pot livra, dacă îndeplinește condițiile sanitare-veterinare și dacă alte alte instituții ale statului nu au dispus alte măsuri”, a spus președintele ANSVSA.

Compania Selgros a informat miercuri, printr-un comunicat, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare. 

„În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași. Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienților Selgros calitatea și siguranța alimentelor comercializate”, a mai precizat compania Selgros.

Reprezentanții lanțului de real Hypermarket au precizat pentru gândul că începând din 2010 au sistat aprovizionarea cu carne de pui de la Avicola Călărași.

Avicola Călărași, pierdere de 9,3 milioane lei în 2012

Avicola Călărași a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 103,3 miliarde de lei și o pierdere de 9,3 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Firma a avut în cursul anului trecut un număr mediu de 398 de salariați.

Recent Consiliul Concurenței a autorizat concentrarea economică realizată ca urmare a dobândirii controlului unic de către Avicola Buzău asupra unor active aparținând Avicola Călărași și Nutricom. 

Referatul procurorilor: Carnea a fost reambalată și trimisă unui lanț de magazine

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanț de hypermarketuri „cantități importante” de carne alterată, adusă în paleți în care erau și „excremente de rozătoare”, aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

„SC Avicola Călărași SA a livrat cantități de came de pui alterată și către magazinele din lanțul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Brașov, respectiv pulpele de pui recepționate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleții de marfă au fost identificate produse mâncate și excremente de rozătoare (o situație similară a fost identificată și într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca)”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicați în dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantități importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călărași SA să îl ajute să găsească o soluție prin care se pot reambala cantități de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

„La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, și numai puțin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică șase hale, din șase hale trimise toate sunt pozitive la CO…sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieșit pozitiv'”, se arată în referat.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

 

Citește și