Prima pagină » Economic » Românii muncesc mai mult decât germanii, dar productivitatea este sub media UE

Românii muncesc mai mult decât germanii, dar productivitatea este sub media UE

„Românii muncesc mult, dar cam fără rost”, transmite un reportaj făcut de Digi24.

Suntem pe primul loc la numărul de ore lucrate pe lună la nivel european, dar nu suntem productivi, arată statisticile.

Românii lucrează mai multe ore decât germanii. Dar muncesc mult și prost

Motivele principale sunt tehnologia învechită și salariile mici. Productivitatea românilor este de 30%, sub media UE. Românii muncesc în medie 2.029 de ore/an. Îi depășim pe bulgarii care au 1.993 ore/an și grecii care au 1.979 ore/an.

În țările cu cea mai mare productivitate, precum Germania, Austria și Țările de Jos, angajații au doar 1.679 ore/an.

„Noi avem și o cultură a muncii ciudată. Dacă vă aduceți aminte, „Cine-i harnic și muncește, ori e prost ori nu gândește”, și anume că șeful trebuie să ne vadă că muncim. Avem o tehnologizare a muncii mai mică”.

România, campioană în UE la salarii mici și numărul de ore lucrate

România are cea mai mare taxă pe venit din UE, de 40%. Din cauza taxelor mari, angajatorii oferă mai puțin, iar la final de lună, salariile nu sunt satisfăcătoare.

Angajații se plâng că nu există motivație din cauza salariilor mici și că nu au nicio plăcere să vină la locul de muncă din cauza relațiilor cu șefii și colegii.

Unele companii au încercat să copieze modelul occidental, cu munca de 4 zile pe săptămână. Din cauza acestor dezavantaje, 20% dintre tinerii români preferă să stea acasă, pe banii părinților.

Mulți dintre tinerii români preferă să stea acasă, pe banii părinților. Multe tinere preferă să practice videochat

Potrivit Digi24 care citează datele Institutului European de Statistică Eurostat, 19,8% dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 ani din România nu au muncit și nici nu s-au apucat de vreo facultate în 2022. Cei mai mulți invocă salariile mici drept principalul motiv pentru care nu se duc să-și caute de lucru, dar și costurile mari de chirie și mâncare. Pentru ei este mai avantajos să locuiască în apartamentele părintești primite de la stat pe vremea regimului comunist.

La stat, mare parte din angajări se fac pe pile sau concursuri aranjate. Proporția tinerilor șomeri este dublă față de media europeană (11,7%). Alți tineri visează să se facă întreprinzători, dar se lovesc de fiscalitatea împovărătoare. În cele din urmă, ajung să emigreze pentru locuri de muncă mai bine plătite.

O altă statistică alarmantă este numărul mare de femei tinere care ajung să lucreze în industria sexuală. România este pe primul loc din lume la încasările din videochat, depășind Rusia și Columbia.

Citește și: România, ULTIMUL LOC din Europa la procentul tinerilor absolvenți de facultate

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și