25% din români nu au bani de la un salariu la altul. Cât de importantă este educația financiară
Numărul celor care economisesc constant a scăzut în 2016 față de 2013, de la 28% la 26,4%, jumătate dintre cei chestionați arătându-se îngrijorați de datoriile pe care le au, dar pe care speră că le vor plăti.
„Românii sunt mai relaxați când vine vorba despre finanțe personale. De altfel, 77% din respondenți spun că urmăresc cu atenție evoluția bugetului personal, însă numai 13% țin o evidență scrisă”, a declarat Viktor Boczán, Director General Provident Financial România.
Acesta arată că românii consideră școala, instituțiile financiare și autoritățile ca principali responsabili pentru educația financiară, 60% dintre respondent considerând că nivelul de educație financiară la nivel național este foarte slab. De aceea, 93% din respondenți consideră extrem de benefică introducerea educației financiare ca materie obligatorie în curricula școlară. Însă, atunci când trebuie să compare diverse produse financiare, doar 65% dintre români analizează ofertele de finanțare.
Studiul, comandat de Provident și realizat de Novel Research, a fost realizat la nivel național pe 1.000 de respondenți.
Datele sunt confirmate în mare parte de un alt studiu prezentat recent de firma Kruk, care relevă faptul că aproape 60% din români întâmpină probleme atunci când apar cheltuieli importante, având bani doar pentru a-și acoperi nevoile primare.