5% din gazele României, exploatate de firme discrete. Una dintre ele se ocupă de JOCURI DE NOROC
OMV Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, și Romgaz, firma în care statul român, prin Ministerul Energiei, produc anual circa 95% din cantitățile extrase din România, după cum, arată datele furnizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). ZF.ro s-a întrebat care sunt celelalte companii ce își împart restul de 5% dintr-una dintre cele mai mari bogății ale României?
– Brent Exploration & Production SRL și Brent Oil SRL sunt două companii deținute de firma Pressing din Timișoara, administrată de Maria Valentina Tănase. Acționarul lor, Pressing SRL, a avut anul trecut o cifră de afaceri zero și pierderi de 1.243 lei. Mai mult, deși deține controlul asupra unor firme implicate în producția de gaz natural, obiectul de activitate al Pressing SRL sunt activitățile de jocuri de noroc și pariuri.
Totuși, Brent Oil Exploration & Production a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 4,9 milioane de lei și un profit net de 0,8 milioane de lei, în timp ce la Brent Oil toți indicatorii financiari de anul trecut au fost zero.
– Lotus Petrol SRL deținută de firma H.V. Petrol, cu o cifră de afaceri zero, anul trecut, și pierderi de peste 55.000 de lei. Un pachet foarte mic de acțiuni din Lotus Petrol SRL este deținut de Vladislav Boghii, directorul rafinăriei Comrat din Republica Moldova și al Arnăut Petrol, o firmă care face comerț cu produse petroliere. Datele de la Ministerul Finanțelor arată că, anul trecut, Lotus Petrol SRL a avut o cifră de afaceri de 0,3 milioane de lei și pierderi de 2 milioane de lei.
– Mihoc Oil SRL a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 8,8 milioane de lei și un profit net de 0,1 milioane de lei. Firma este deținută de Andreea Mihoc Firăstrău (32 de ani), persoană despre care nu există informații.
– Foraj Sonde Craiova, o cifră de afaceri de 127 de milioane de lei, cu un profit net de 7 milioane de lei, controlată de frații Cristescu.
– Amromco Energy, companie deținută de traderul elvețian Mercuria
– Hunt Oil, controlată de firma americană cu același nume.
– NIS Petrol îi are în spate pe rușii de la Gazprom Neft.
– Mazarine Energy, companie deținută de colosul financiar american Carlyle.
„Redevența aferentă producției de gaze naturale din 2017 a fost în valoare de 641,2 milioane de lei (circa 141 de milioane de euro) și a fost achitată”, au precizat reprezentan]ii ANRM. „În Marea Neagră există o singură companie producătoare de gaze naturale, OMV Petrom.”
Circa 10% din producția totală de gaze naturale a RomÃ¥niei provin din Marea Neagră. Potrivit estimărilor ZF, pentru această zonă, valoarea redevențelor a fost de circa 14 milioane de euro. La nivelul anului 2025, producția de gaze naturale ar putea ajunge la 10 miliarde de metri cubi.
Vezi prin ce magie va reuși statul român să ridice valoarea redevențelor la 1 miliard de dolari anual, pe ZF.ro.