Prima pagină » Economic » A fost sau n-a fost numit legal directoratul Hidroelectrica? Înalta Curte a dat decizia definitivă

A fost sau n-a fost numit legal directoratul Hidroelectrica? Înalta Curte a dat decizia definitivă

A fost sau n-a fost numit legal directoratul Hidroelectrica? Înalta Curte a dat decizia definitivă

Selecția Directoratului Hidroelectrica, desfășurată în 2019 și contestată la acea dată de fosta conducere, a fost declarată perfect legală de Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat compania care între timp a fost listată la Bursa de Valori București.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, miercuri, 15 noiembrie, recursul formulat de Hidroelectrica împotriva deciziei nr. 316/2013 din 1 martie în procesul privind anularea procedurii de selecție a Directoratului societății desfășurat în anul 2019.

La acea dată, Curtea de Apel București a respins, ca nefondat, apelul    Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (S.P.E.E.H) Hidroelectrica S.A. și a obligat-o să îi  plătească fostului președinte, Petronel Chiriac, aproximativ 17.300 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată, conform informațiilor din dosar, publicate pe portalul instanțelor.

Decizia CAB venise ca urmare a demersului Hidroelectrica de a ataca hotărârea Tribunalului București din aprilie 2022, după ce fostul președinte ceruse și obținuse anularea procedurii de recrutare şi selecţie pentru ocuparea a 5 posturi de membri ai Directoratului S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA desfăşurată în perioada 10.04.2019-04.06.2019 și obligarea societății pentru a emite o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie, după cum se arată pe portalul instanțelor.

„Prin hotărârea rămasă definitivă, a fost constatată atât legalitatea, cât și corectitudinea desfășurării procedurii de selecție a managementului Hidroelectrica în conformitate cu O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au fost casate deciziile anterioare ale Curții de Apel București, iar cauza a fost trimisă aceleiași instanțe pentru rejudecare, în condițiile ICCJ”, precizează reprezentanții companiei.

Oficialii societății care reamintesc că procesul a fost intentat, în contextul IPO-ului Hidroelectrica, având potențialul de blocare a activității de la acea vreme a companiei.

„Directoratul Hidroelectrica salută decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care aduce claritate în această chestiune și își exprimă, de asemenea, bucuria că prin aceasta sunt îndepărtate de companie acuzații formulate de persoane ale căror interese sunt cel puțin discutabile, mai cu seamă că acestea păreau să vizeze oprirea celui mai mare IPO realizat vreodată la Bursa de Valori Bucuresti, cât și să exercite presiune pe noua procedură de selecție a managementului derulată în acest an. Hidroelectrica, în calitate de companie listată pe bursă, este ferm angajată să promoveze transparența, integritatea și performanța durabilă, oferind investitorilor și partenerilor certitudinea valorilor fundamentale solide și a unei guvernanțe corporative exemplare”, a transmis compania.

Din 7 noiembrie 2023, Hidroelectrica o nouă conducere, ca urmare a parcurgerii unui proces recent de selecție a managementului profesionist conform O.U.G. 109, noua echipă fiind formată din Karoly Borbely – Director General Executiv sau Chief Executive Officer – „CEO”,  Bogdan-Nicolae Badea, Chief Investment Officer – „CIO”, Radu-Ioan Constantin, Chief Administrative Officer – „CAO”, Marian Fetita, Chief Financial Officer – „CFO”, Ianaș Rădoi, Chief Operating Officer – „COO”.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și