Prima pagină » Economic » A plecat din România fără un ban în buzunar, iar acum conduce o afacere de succes unică în lume. „Sunt de profesie descurcăreț”

A plecat din România fără un ban în buzunar, iar acum conduce o afacere de succes unică în lume. „Sunt de profesie descurcăreț”

Valentin Pawlik a plecat în Cambodgia, unde și-a deschis singurul complex de corturi de lux de pe glob.

În căutarea unui trai mai bun, mulți români aleg să părăsească țara natală. În vreme ce unii pleacă doar temporar la muncă în străinătate, alții aleg să se stabilească definitiv peste granțe.

Cei mai norocoși dintre ei își deschid chiar propriile afaceri, pe care le conduc cu succes. Un exemplu în acest sens este și un bărbat din Târgu Mureș, care, aflat la peste 8.000 de kilometri distanță de România, și-a pus pe picioare o afacere profitabilă, unică în lume.

Valentin Pawlik a plecat din țară în urmă cu aproape 15 ani. A ajuns tocmai în Cambodgia, unde și-a deschis singurul complex de corturi de lux de pe glob.

„4 Rivers Floating Lodge” este, de fapt, un hotel de 2.000 de metri pătrați, format din 18 corturi. Pawlik a investit un milion de dolari pentru a aduce plasmele și wi-fi-ul pe malul râului Tatai, acolo unde se află complexul. Locul a găzduit până acum mii de turiști, dar și jurnaliști de la New York Times sau Guardian. Prețul pentru noapte în corturile de la 4 Rivers pornește de la 200 de dolari.

Absolvent de inginerie mecanică, Valentin Pawlik nu a profesat niciodată în domeniul pentru care s-a pregătit. A lucrat în toate domeniile, de la materiale electrice și construcții în lemn la marketing. Se consideră „de profesie descurcăreț” și spune că „să conduci oameni e cea mai bună școală”.

În urmă cu peste un deceniu a plecat la Paris, fiind admis la o prestigioasă școală post-universitară. Spera să găsească ușor o firmă franceză care lucrează și în România și să se întoarcă acasă. Însă și-a dat rapid seama că „la Paris, covrigii nu sunt buni și câinii nu îi poartă pe coadă”.

După trei ani, „sătul de birocrația franceză”, Valentin a trecut printr-o nouă schimbare. „Din întrebare în întrebare, din prieten în prieten”, românul a întâlnit doi francezi care organizau croaziere în Cambodgia, pe fluviul Mekong: „Aveau nevoie de un director general și au văzut în mine ceva ce eu nu văzusem”, povestește acesta.

Deși nu lucrase niciodată în turism, nu fusese până atunci în Asia și nu văzuse un vapor decât la televizor, a acceptat provocarea. Așa a ajuns în Cambodgia, o țară care, a povestit e el pentru gândul, îți oferă doar două opțiuni: fie o iubești, fie o urăști: „Încă nu s-a văzut omul care să-i rămână neutru”, spune Valentin.

În 2009, după cinci ani în care a condus firma francezilor, a decis să își încerce norocul pe cont propriu, simțind că va da lovitura. La început, plănuia să-și deschidă un complex de cabane plutitoare din lemn, pe malul Tataiului. În timp ce desena planurile, sora lui – care l-a urmat în Cambodgia și care îl ajută cu designul interior – a găsit câteva corturi mari, de vânzare pe internet.

„Din punct de vedere tehnic și al marketingului, ideea mi s-a părut excelentă. Corturile sunt mai ușoare decât o cabană și se montează mai ușor”, a explicat Valentin.

Astfel, tot complexul a fost terminat în șapte luni. Cât despre locul unde au fost amplasate corturile, Valentin spune că a fost cel mai ușor lucru. „Am prieteni români care lucrează în conservarea pădurilor din Cambodgia. Am vizitat de câteva ori satul Tatai din masivul Cardamom și m-a cucerit imediat. E de o frumusețe deosebită: jungla virgină, munții, râurile largi, totul este superb”, a spus antreprenorul.

Pawlik susține că a pornit proiectul de la zero, cu ambiție, idei originale și un milion de dolari luați cu împrumut de la un american care trăiește în Cambodgia.

Cu toate astea, lui Valentin Pawlik îi lipsește România. Se întoarce acasă în fiecare an, atras de orașul natal și de prieteni.

„Din păcate, din cauza sezonului de vârf de aici (n.r. Cambodgia), nu pot să petrec vacanța de iarnă în țară. Nici nu vă puteți imagina cât îmi lipsește un Crăciun alb”, a adăugat el în cele din urmă.

Autor

Citește și