Prima pagină » Economic » A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune

A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune

A treia mare economie a lumii a reintrat în recesiune
Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat în recesiune la finalul trimestrului al treilea, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, pe fondul creșterii taxei pe vânzări în luna aprilie, relatează The Wall Street Journal.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie, în timp ce datele revizuite au arătat că declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%. Niciunul dintre economiștii consultați de The Wall Street Journal nu a anticipat scăderea PIB-ului în trimestrul al treilea, analiștii estimând un avans mediu de 2,25% al economiei nipone.

Rezultatele negative ale economiei japoneze au apărut ca urmare a creșterii taxei pe vânzări de la 5% la 8% la începutul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investițiile în locuințe private au coborât cu 24% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie.

Programul guvernamental prevedea ca taxa să fie majorată încă o dată, la 10% în octombrie 2015, însă consilierii prim-ministrului Shinzo Abe au declarat săptămâna trecută că măsura va fi amânată cu un an și jumătate, dacă avansul economiei va fi unul slab.

La finalul primului trimestru din 2011, economia Japoniei a intrat în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, de 0,8% în ultimul trimestru din 2010 și de 0,9% în intervalul ianuarie-martie din 2011. Declinul economiei nipone din 2011 a fost determinat de impactul cauzat de dezastrele naturale și scurgerile de radiații de la centrala nucleară Fukushima, sever afectată de tsunami, care a condus la creșterea cheltuielilor din sectorul privat și a rupt lanțurile comerciale.

Yenul s-a depreciat față de dolar în urma publicării datelor privind economia Japoniei, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie 2007 până în prezent, de sub 117 unități pe dolar. De asemenea, indicele Topix a coborât cu 2,5%, potrivit Bloomberg.

Citește și