Abrogarea legii privind vânzarea acțiunilor statului intră în ultima etapă legislativă. Ce au decis senatorii

Abrogarea legii privind vânzarea acțiunilor statului intră în ultima etapă legislativă. Ce au decis senatorii
Proiectul de lege are în vedere, printre altele, creșterea veniturilor bugetare din valorificarea de acțiuni / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/03/2021, 12:07

Deputații urmează să dezbată proiectul de act normativ care abrogă legea ce interzice vânzarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile de stat, după ce Senatul a l-a adoptat în ședința de luni, în forma transmisă de Guvern. Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, inițiat de Guvern la începutul lunii februarie a fost adoptat, luni, de Senatul României, prima cameră sesizată, cu 76 de voturi „pentru” și 51 de voturi „împotrivă”. Măsura a fost instituită în august 2020, printr-o lege inițiată și votată de majoritatea PSD din Legislativul precendent. Grupul Parlamentar PSD are 47 de membri în Senat.

Traseul legislativ

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică a fost adoptat de Guvern în ședința din 3 februarie. Acesta fusese pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Economiei în 11 ianuarie, iar Guvernul a analizat proiectul, în primă lectură, în ședința din 6 ianuarie, potrivit informării Executivului.

Legea 173/2020, modificată prin OUG 166/2020 reglementează interdicția, pentru o perioadă de doi ani, de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituțiile de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută, conform notei de fundamentare a proiectului de lege adoptat de Guvern.

Totodată, prin Legea 173/2020 s-au suspendat, pentru o perioadă de doi ani, orice proceduri privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societășile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare, cu exceptia operațiunilor postprivatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor deținute de stat s-a realizat.

De asemenea, au fost suspendate dispozițiile OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare, în prezent neputându-se realiza operațiuni de înstrăinare a participațiilor statului.

Conform documentului, prin abgrogarea articolelor menționate se vor evita atât agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiate situații de intrare în insolventa și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. „În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați, fluidizarea activității economice și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”, se arată în documentul citat.

Antal Istvan-Lorant: „Este nevoie de predictibilitate și nevoie de semnale către piețele de capital”

Votul senatorilor a venit după avize favorabile ale Consiliului Legislativ și ale comisiilor sesizate și după raportul comun de admitere, fără amendamente, al Comisiei economice, industrii și servicii și a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat.

Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României invitat al Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de Gândul săptămâna trecută, a detaliat votul pozitiv din comisie pentru acest proiect, în contextul în care consideră că „este nevoie de predictibilitate și nevoie de semnale către piețele de capital, către statele membre”.

„Noi am ridicat această interdicție care dă posibilitatea Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, ca să optimizeze, să înceapă un proces de regândire în ceea ce privește acele companii care au probleme sau acele companii, prin capitalizarea cărora putem ajuta sau să atragem surse pentru domeniul energetic, pentru investiții mai importante”, a declarat Antal Istvan-Lorant.

Argumentele premierului: „Nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”

Inițiativa Guvernului de abroga legea a stârnit critici din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a transmi, pe Facebook: „Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

Premierul Florin Cîțu explicat că abrogarea legii este menită să ca un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România. „Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”, a declarat premierul, înainte de adoptarea proiectului de lege în Guvern.

Demersul Guvernului a fost susținut și de profesioniștii în investiții reuniți în Asociația CFA Romania și Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Aceștia au atras atenția că, odată listate, companiile se supun unor reguli de transparență și guvernanță corporativă care vor crește performanța acestora pe termen mediu și lung. În plus, listările companiilor de stat, care nu presupun renunțarea la controlul statului, pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanțare din partea statului, lăsând loc pentru finanțarea altor proiecte de investiții.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează