Prima pagină » Economic » „Această sumă e prețul prostiei”. Ce corecții financiare plătește România pe proiecte europene

„Această sumă e prețul prostiei”. Ce corecții financiare plătește România pe proiecte europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Alba Iulia, că România plătește un miliard de euro corecții financiare, iar această sumă "este prețul prostiei" deoarece România "și-a permis să pună în funcții cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziții publice".

Eugen Teodorovici a spus, într-o conferință de presă, că multe dintre corecțiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date fie de către auditor, fie de către structuri ale statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat cum comentează faptul că România se află pe primele locuri la nereguli privind finanțările europene, Teodorovici a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece țara noastră a declarat „absolut orice neregulă, chiar și una administrativă”.

El a adăugat că dacă se analizează acest „clasament al neregulilor” și se va analiza din cât s-a raportat, cât s-a confirmat, se va vedea că România „stă foarte bine”.

„Din păcate, noi raportam în trecut tot felul de nereguli și de ordin administrativ. Mai mult, la noi a fost o purtare mult prea excesivă în ceea ce înseamnă partea de corecții financiare. România plătește un miliard de euro corecții financiare, e o sumă foarte mare și acesta este prețul prostiei, cum o spun eu foarte des, pentru că România și-a permis să pună în funcții cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziții publice. Agenția de Achiziții Publice este una dintre structurile care a creat statului român foarte multe deservicii. Un miliard de euro înseamnă mult. Acest lucru s-a schimbat și sperăm ca pe viitor acest lucru să nu se mai întâmple în felul acesta”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a adăugat că pentru analiza corecțiilor financiare a fost înființată o direcție care are ca principal rol reanalizarea tuturor corecțiile financiare date de către partea română.

„Multe corecții au fost excesiv date fie de către auditor, fie de către structuri ale statului. Din păcate, pe aceeași speță erau păreri diferite. Tocmai de aceea, noi am înființat o direcție care are ca principal rol să reanalizăm toate corecțiile financiare date de către partea română, tot, absolut tot, și acolo unde s-a dat 25 la sută analizăm, vedem exact, poate cinci la sută e corecția. Mergem frumos la Bruxelles, argumentăm, justificăm acolo, vom cere corecția înapoi, dacă nu se va accepta lucrul acesta, măcar știm că acea speță așa trebuie judecată pe viitor. Nu mai plecăm cu abordări eronate, pentru că ne facem noi singuri rău ca țară, pentru că sunt foarte multe corecții financiare unde nu trebuiau date corecții financiare. (…) Noi am pierdut foarte mult aici și ca imagine și ca bani din păcate”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat, joi, într-o vizită în județul Alba unde a participat la inaugurarea stației de epurare a municipiului Alba Iulia, investiție realizată printr-un proiect european, iar apoi a avut întrevederi cu liderii PSD Alba.

Autor
Autor

Citește și