Acest român lucra ca șofer. Apoi și-a înființat în SUA o companie de 500 de milioane de dolari

Publicat: 19/04/2015, 10:07

La început le-a fost greu, pentru că nu cunoșteau limba, erau săraci și nimeni nu credea în capacitățile lor. Pe de altă parte, după un timp, acești imigranți talentați au zguduit lumea business-ului și s-au instaurat ca „regi” nu doar pe piața tehnologică din SUA, ci din toată lumea, scrie Business Insider.

Românul Cristian Gheorghe era șofer de limuzină în New York, înainte să înființeze o companie pe care a vândut-o cu 500 milioane de dolari

Cristian Gheorghe, directorul executiv al companiei de analiză a datelor financiare Tidemark, este un antreprenor în serie, care și-a vândut fostul startup către gigantul SAP, pentru 500 milioane de dolari. Înainte de a simți gustul succesului, Gheorghe a fost șofer de limuzină în New York. În timpul unei deplasări, l-a cunoscut pe Andrew Saxe, viitorul său partener de afaceri. Acesta l-a ajutat pe Cristian să construiască o afacere de succes, care a fost cumpărată peste câțiva ani de Experian.

În România, țara sa natală, Gheorghe vindea discuri cu muzică și a învățat limba engleză din melodiile americane. De asemenea, românul a învățat să programeze pe cont propriu și acum conduce Tidemark, un startup care a strâns o finanțare de 93 milioane de dolari de la entități de calibru, precum Andreessen Horowitz, Greylock Partners și Redpoint Ventures. Povestea lui Cristian Gheorghe a fost relatată pe larg de gândul în urmă cu un an.

Sergey Brin a experimentat un prim an foarte dificil în SUA

Cofondatorul Google, Sergey Brin, avea șase ani atunci când familia sa a emigrat din Uniunea Sovietică în Maryland, SUA. Prima sa amintire legată de America este cea în care a stat pe bancheta din spate a mașinii părinților săi și s-a minunat de „autoturismele uriașe” de pe autostradă. Mama lui Brin, Eugenia, a declarat că tânărul a încercat să facă față situației. Brin vorbea limba engleză cu un accent greoi și din această cauză, primul an în SUA a fost dificil pentru viitorul miliardar de la Google.

„Credeam că adolescenții sunt ca bureții, asimilează imediat o limbă, dar nu a fost cazul lui Sergey”, a spus mama lui Brin. În cele din urmă, Brin a fost inclus într-un program PhD la Stanford, în științele calculatoarelor, unde l-a întâlnit pe celălalt viitor cofondator al Google, Larry Page. În prezent, Google valorează 366 miliarde de dolari și „rusul” Sergey Brin are o avere de aproape 30 miliarde de dolari.

Max Levchin a scăpat de accent după ce a urmărit numeroase seriale tv americane

Cofondatorul PayPal Max Levchin s-a născut în Ucraina, dar s-a mutat în SUA la vârsta de 16 ani. Levchin povestește că familia sa era săracă în 1991, când a sosit pe pământ american și el vorbea o „engleză stricată”. Levchin a găsit însă un televizor la tomberon, pe care l-a reparat pentru a urmări serialele americane preferate.

La șapte ani după ce a venit în Chicago, Levchin a înființat compania de plăți electronice PayPal (1998), alături de Peter Thiel și Elon Musk. Aceasta a fost cumpărată în 2002 de către eBay pentru suma de 1,5 miliarde dolari.

Jan Koum a trăit din ajutorul social, înainte să înființeze WhatsApp

Cofondatorul WhatsApp, Jan Koum, s-a născut în Ucraina și a crescut într-o casă fără apă caldă. Koum s-a mutat în SUA pe când avea 16 ani, undeva în Mountain View, CA, unde a trăit cu ajutorul bonurilor alimentare sociale. Mama sa era babysitter, iar el lucra ca măturător la un magazin local. Tatăl său a murit în 1997, iar mama sa s-a stins în anul 2000, fiind bolnavă de cancer.

În ciuda acestor tragedii din viața sa, Koum a învățat rețelistica din cărțile cumpărate de la „vechituri”. Jan Koum a urmat cursurile San Jose State University și ulterior, a devenit al 44-lea angajat al Yahoo. În 2009, Koum a înființat aplicația de mesagerie WhatsApp, care a fost cumpărată de Facebook pentru 19 miliarde de dolari. În cele din urmă, Koum a ajuns să aibă o avere de 7,2 miliarde de dolari.

Jerry Yang cunoștea un singur cuvânt în limba engleză, atunci când a sosit în SUA

Cofondatorul Yahoo Jerry Yang s-a născut în Taiwan și s-a mutat în San Jose la vârsta de 8 ani, în 1976. La acea vreme, copilul știa un singur cuvânt în limba engleză: „shoe” (pantof). Lui Yang i-au trebuit trei ani să învețe engleza fluentă.

Absolventul de Stanford Yang a înființat în anii 1990, alături de David Filo, cel mai important portal de pe internet. În 2009, Yang s-a retras din funcția de director executiv al companiei, iar în 2009, a părăsit definitiv Yahoo. Yang are o avere de 1,5 miliarde dolari și rămâne unul dintre cei mai activi investitori din Silicon Valley.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”