Acest român lucra ca șofer. Apoi și-a înființat în SUA o companie de 500 de milioane de dolari

Publicat: 19 04. 2015, 10:07

La început le-a fost greu, pentru că nu cunoșteau limba, erau săraci și nimeni nu credea în capacitățile lor. Pe de altă parte, după un timp, acești imigranți talentați au zguduit lumea business-ului și s-au instaurat ca „regi” nu doar pe piața tehnologică din SUA, ci din toată lumea, scrie Business Insider.

Românul Cristian Gheorghe era șofer de limuzină în New York, înainte să înființeze o companie pe care a vândut-o cu 500 milioane de dolari

Cristian Gheorghe, directorul executiv al companiei de analiză a datelor financiare Tidemark, este un antreprenor în serie, care și-a vândut fostul startup către gigantul SAP, pentru 500 milioane de dolari. Înainte de a simți gustul succesului, Gheorghe a fost șofer de limuzină în New York. În timpul unei deplasări, l-a cunoscut pe Andrew Saxe, viitorul său partener de afaceri. Acesta l-a ajutat pe Cristian să construiască o afacere de succes, care a fost cumpărată peste câțiva ani de Experian.

În România, țara sa natală, Gheorghe vindea discuri cu muzică și a învățat limba engleză din melodiile americane. De asemenea, românul a învățat să programeze pe cont propriu și acum conduce Tidemark, un startup care a strâns o finanțare de 93 milioane de dolari de la entități de calibru, precum Andreessen Horowitz, Greylock Partners și Redpoint Ventures. Povestea lui Cristian Gheorghe a fost relatată pe larg de gândul în urmă cu un an.

Sergey Brin a experimentat un prim an foarte dificil în SUA

Cofondatorul Google, Sergey Brin, avea șase ani atunci când familia sa a emigrat din Uniunea Sovietică în Maryland, SUA. Prima sa amintire legată de America este cea în care a stat pe bancheta din spate a mașinii părinților săi și s-a minunat de „autoturismele uriașe” de pe autostradă. Mama lui Brin, Eugenia, a declarat că tânărul a încercat să facă față situației. Brin vorbea limba engleză cu un accent greoi și din această cauză, primul an în SUA a fost dificil pentru viitorul miliardar de la Google.

„Credeam că adolescenții sunt ca bureții, asimilează imediat o limbă, dar nu a fost cazul lui Sergey”, a spus mama lui Brin. În cele din urmă, Brin a fost inclus într-un program PhD la Stanford, în științele calculatoarelor, unde l-a întâlnit pe celălalt viitor cofondator al Google, Larry Page. În prezent, Google valorează 366 miliarde de dolari și „rusul” Sergey Brin are o avere de aproape 30 miliarde de dolari.

Max Levchin a scăpat de accent după ce a urmărit numeroase seriale tv americane

Cofondatorul PayPal Max Levchin s-a născut în Ucraina, dar s-a mutat în SUA la vârsta de 16 ani. Levchin povestește că familia sa era săracă în 1991, când a sosit pe pământ american și el vorbea o „engleză stricată”. Levchin a găsit însă un televizor la tomberon, pe care l-a reparat pentru a urmări serialele americane preferate.

La șapte ani după ce a venit în Chicago, Levchin a înființat compania de plăți electronice PayPal (1998), alături de Peter Thiel și Elon Musk. Aceasta a fost cumpărată în 2002 de către eBay pentru suma de 1,5 miliarde dolari.

Jan Koum a trăit din ajutorul social, înainte să înființeze WhatsApp

Cofondatorul WhatsApp, Jan Koum, s-a născut în Ucraina și a crescut într-o casă fără apă caldă. Koum s-a mutat în SUA pe când avea 16 ani, undeva în Mountain View, CA, unde a trăit cu ajutorul bonurilor alimentare sociale. Mama sa era babysitter, iar el lucra ca măturător la un magazin local. Tatăl său a murit în 1997, iar mama sa s-a stins în anul 2000, fiind bolnavă de cancer.

În ciuda acestor tragedii din viața sa, Koum a învățat rețelistica din cărțile cumpărate de la „vechituri”. Jan Koum a urmat cursurile San Jose State University și ulterior, a devenit al 44-lea angajat al Yahoo. În 2009, Koum a înființat aplicația de mesagerie WhatsApp, care a fost cumpărată de Facebook pentru 19 miliarde de dolari. În cele din urmă, Koum a ajuns să aibă o avere de 7,2 miliarde de dolari.

Jerry Yang cunoștea un singur cuvânt în limba engleză, atunci când a sosit în SUA

Cofondatorul Yahoo Jerry Yang s-a născut în Taiwan și s-a mutat în San Jose la vârsta de 8 ani, în 1976. La acea vreme, copilul știa un singur cuvânt în limba engleză: „shoe” (pantof). Lui Yang i-au trebuit trei ani să învețe engleza fluentă.

Absolventul de Stanford Yang a înființat în anii 1990, alături de David Filo, cel mai important portal de pe internet. În 2009, Yang s-a retras din funcția de director executiv al companiei, iar în 2009, a părăsit definitiv Yahoo. Yang are o avere de 1,5 miliarde dolari și rămâne unul dintre cei mai activi investitori din Silicon Valley.