Prima pagină » Economic » Aceste produse esențiale s-au ieftinit. Ce spune INS că s-a scumpit în iulie

Aceste produse esențiale s-au ieftinit. Ce spune INS că s-a scumpit în iulie

Aceste produse esențiale s-au ieftinit. Ce spune INS că s-a scumpit în iulie

Legumele, conservele de legume, energia electrică, precum şi serviciile de telefonie s-au ieftinit, în timp ce serviciile de transport aerian, ţigările şi conservele din fructe s-au scumpit cel mai mult în iulie, faţă de iunie 2020.

Mai exact, serviciile de telefonie s-au ieftinit în iulie cu 0,02% faţă de iunie, dar au crescut cu 0,61% faţă de luna decembrie 2019, iar energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).s

De asemenea, energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%.

Nu în ultimul rând, ieftiniri s-au constatat la legume şi la conservele de legume, cu 5,03% faţă de iunie. Comparativ cu finalul anului trecut acestea s-au scumpit cu 1,99%.

Ce s-a scumpit în luna iulie 2020

Tot cei de la INS spun că preţurile la serviciile de transport aerian au crescut cu 13,83% în luna iulie a acestui an faţă de iunie 2020, respectiv cu 17% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2% în luna iulie comparativ cu luna anterioară şi cu 6,43% faţă de luna decembrie a anului trecut.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 0,42% faţă de iunie şi cu 2,72% faţă de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, în luna iulie a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75%.

Rata anuală a inflației și legătura cu scumpirea mărfurilor alimentare, serviciile și mărfurile nealimentare

Experții INS precizează că rata anuală a inflaţiei s-a majorat până la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie. Asta în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%.

În aceeași ordine de idei, preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.