Acord al statelor UE pentru sancțiuni suplimentare contra RUSIEI /Ursula von der Leyen: ”Menținem presiunile intense asupra Kremlinului”
Ambasadorii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord de principiu pentru impunerea de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina, restricțiile urmând să vizeze și firme din China, Serbia și Turcia.
”Acord! Ambasadorii statelor UE tocmai au aprobat în principiu al 13-lea pachet de sancțiuni în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acest pachet este unul dintre cele mai ample aprobate de Uniunea Europeană. Va intra în procedură scrisă și va fi aprobat formal pe 24 februarie”, când se împlinesc doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, anunță Președinția belgiană a Consiliului UE.
Noile restricții vizează reducerea posibilităților de evitare a sancțiunilor masive impuse de Occident Rusiei în ultimii doi ani.
În acest context, vor fi sancționate și trei companii chineze suspectate că aprovizionează industria militară rusă. De asemenea, va fi sancționat ministrul Apărării din Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul livrează rachete și obuze Moscovei.
Potrivit unor oficiali europeni citați de cotidianul Le Monde, vor fi sancționate și companii din India, Serbia și Turcia.
”Salut acordul privind al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Trebuie să continuăm degradarea aparatului de război al lui Vladimir Putin. Având 2.000 de persoane și entități sancționate, menținem presiunile intense asupra Kremlinului. Oprim și accesul Rusiei la drone”, a afirmat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-un mesaj postat pe platforma X.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Grupul G7 au impus Rusiei sancțiuni economice și politice masive, iar, în replică, Moscova a decis restricții împotriva a sute de oficiali occidentali, inclusiv din Marea Britanie, SUA și UE.
În același timp, Statele Unite și Uniunea Europeană pregătesc noi sancțiuni împotriva Moscovei ca reacție la moartea în detenție a disidentului Aleksei Navalnîi.
Foto: Profimedia
Citește și:
Comisia Europeană aprobă un plan pentru susținerea anumitor producători agricoli din ROMÂNIA