Compania romanească Sinteza va produce la Oradea electroliți sub patentul gigantului mondial Lockheed Martin, în cadrul unui proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România, în urma acordului semnat, miercuri, de reprezentanții acestora, la Ministerul Energiei. Jumătate din investiția de la Oradea este finanțată prin PNRR, iar primul kilogram de electroliți produs în urma acestei investiții este planificat să fie livrat la jumătatea anului 2026. Pentru un singur megawatt este nevoie de 15 tone de electroliți, potrivit oficialilor Sinteza.
Compania Sinteza S.A. și gigantul internațional Lockheed Martin au semnat, miercuri, la Ministerul Energiei, Acord de Intenție pentru utilizarea tehnologiei GridStar® Flow în producția de electrolit negativ pentru baterii de stocare pe termen lung.
Prin această colaborare, Sinteza S.A. va construi, la Oradea, o fabrică în valoare de 50 milioane de euro, care va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ. Proiectul susținut prin co-finanțare de 25 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va poziționa România în rândul liderilor europeni în domeniul bateriilor de stocare.
La ceremonia de semnare au fost prezenți Sebastian Burduja, ministrul Energiei, E.S Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România și Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
„Așa s-au aliniat planetele să fie rețeta perfectă: autorități locale super performante și care știu să atragă investiții, vedeți și exemplu Nokian Tyres și multe altele, o companie românească într-un domeniu în care nu sunt foarte multe companii românești pe piață astăzi și o companie americană cu care România a avut întotdeauna un parteneriat și care a semnat securitate și acum, iată, și oportunități de dezvoltare. E doar un prim pas acest acord semnat între cele două companii. Aceasta investiție înseamnă 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane vor fi asigurate de Ministerul Energiei prin PNRR. Vă amintiți probabil la începutul mandatului am salvat acest apel, era propus pentru eliminare, pentru producția de baterii. Și iată că putem astăzi să anunțăm, prima astfel de susținere înseamnă jumătate din costul investițional”, a declarat Sebastian Burduja în cadrul declarațiilor de presă de la evenimentul de semnare a acordului.
Potrivit ministrului, proiectul prevede ca în vara anului 2026 să fie realizată prima producție și li-a exprimat convingerea că acest calendar va fi respectat, date fiind performațele firmei de la Oradea și seriozitatea partenerilor.
„Stocarea este prioritate zero a sistemului energetic național și a fost o săptămână bună: Am lansat acum câteva zile un nou apel pentru achiziția de capacități de stocare în baterii, de 150 de milioane de euro. Săptămânile trecute deja am semnat primele contracte din PNRR, apelul 20 de milioane de euro, și iată că astăzi avem acest prilej, iar mâine, dacă toate astrele se aliniază, avem și o ordonanță de urgență în Guvern care vizează inclusiv susținerea stocării, prin care practic eliminăm dubla taxare. Adică astăzi o capacitate de stocare este taxată atât când energia din sistem se injectează în baterie, și când se extrage din baterie, lucru care nu este corect și a descurajat investițiile în stocare. Deci reglăm o problemă și pentru viitor”, a declarat Sebastian Burduja.
„Încă o dată vreau să vă mulțumesc, sunt convins că având astfel de parteneri și recunoscând-totodată că România deja este unul dintre puținii producători de baterii la nivel mondial, nu doar european, avem și companii românești care asta fac, la Cernica de exemplu, le-am făcut o vizită de lucru chiar mai devreme astăzi, sunt convins că România se poziționează ca un liber în acest sector de mare, mare viitor”, a declarat ministrul Energiei. Potrivit demnitarului, odată finalizată această investiție, România va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă.
Tehnologia GridStar® Flow, dezvoltată de Lockheed Martin, reprezintă o soluție inovatoare pentru stocarea energiei curate, cu emisii zero de carbon și o rezistență sporită la perturbări ale rețelei electrice. Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026.
„Sunt încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România – primul nostru proiect în sectorul comercial și unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile ‘net zero’ în țară”, „GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni. Prin această nouă inițiativă, România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienței și securității energetice”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin.
„Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o modalitate clară de a îmbunătăți semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri. Mai mult decât atât, întreaga investiție este una etică, menită să contribuie pozitiv la tranziția verde în domeniul energiei în Europa”, a declarat CEO Sinteza, Gelu Stan.
„Semnarea acestui contract reprezintă un moment important pentru Oradea, demonstrând că mediul investițional din orașul nostru a atins maturitatea deplină, atrăgând parteneri strategici de talia Lockheed Martin. Această investiție validează eforturile noastre de dezvoltare economică, și va aduce beneficii semnificative prin crearea de noi locuri de muncă și consolidarea poziției Oradei ca un pol al inovației și tehnologiei în Europa de Est”, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
Gelu Stan, CEO sinteza, a precizat la evenimentul de la Ministerul Energiei că la Oradea nu va fi înființată o fabrică de baterii, acestea fiind de dimensiuni foarte mari și fiind construite direct în locul în care vor funcționa. La Oradea se vor produce electroliții sub patentul Lockheed Martin și vor fi expediați în locațiile respective. 15 tone de electroliți sunt necesare pentru a stoca un megawatt, potrivit lui Gelu Stan.
Astfel, la un simplu calcul, la Oradea ar urma să se producă anual o cantitate de electroliți suficientă pentru o putere instalată în baterii de 2.000 MW. Pentru a avea un reper, acesta este în prezent puterea instalată a prosumatorilor din România.
CITEȘTE ȘI: