Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns, miercuri, la un acord politic provizoriu în sensul reducerii emisiilor de metan în sectorul energetic, iar Comisia Europeană a cerut acțiuni pentru implementarea rapidă a măsurilor și așteaptă inițiative similare la nivel mondial.
”Acordul reprezintă o realizare majoră în cadrul pachetelor denumite Pregătiți pentru 55. Textul reprezintă o contribuție crucială în cadrul acțiunilor climatice, în contextul în care metanul este un gaz care generează efecte de seră puternice, al doilea după dioxidul de carbon în contribuțiile la schimbările climatice, fiind responsabil în proporție de o treime pentru actuala încălzire globală. Reducerea emisiilor de metan ne va ajuta să atingem obiectivele climatice ale Uniunii Europene”, a declarat Teresa Ribera Rodríguez, ministrul Tranziției Ecologice din Spania, țară care deține Președinția semestrială a Consiliului UE.
Acordul prevede noi limite privind emisiile de metan în industria petrolului, gazelor și cărbunelui. Companiile vor trebui să raporteze emisiile de metan și să acționeze pentru reducerea acestora, conform Consiliului UE.
Prin noul acord, care va trebui aprobat formal de Parlamentul European și de Consiliul UE, va fi creată o bază de date la nivelul Uniunii Europene privind emisiile de metan. Oficialii de la Bruxelles speră că vor obține acorduri și cu state din afara Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de metan. Aproximativ 150 de state s-au raliat unei inițiative de reducere a emisiilor de metan cu 30% până în anul 2030.
”Contracararea emisiilor de metan este o politică avantajoasă din toate punctele de vedere. Este benefică pentru planetă și pentru consumatori. Aștept să colaborăm cu sectoarele industriei energetice din Europa și de pe plan internațional pentru a asigura că aceste reglementări sunt implementate rapid și eficient”, a afirmat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Acordul Ecologic, Relații Interinstituționale și Prognoză.
”Acest acord fundamental ne va permite să abordăm cu seriozitate emisiile de gaze cu efecte de seră din sectorul energetic, în Uniunea Europeană și în străinătate. Această reglementare inițială va permite Uniunii Europene să limiteze emisiile de metan într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor (…). Vor fi beneficii pentru planetă și va fi evitată risipa de resurse pe piețele mondiale ale gazului”, a declarat, la rândul său, Kadri Simson, comisarul european al Energiei.
Foto: Profimedia
Citește și: