Bucureștiul va avea unul dintre cele mai importante sisteme de încălzire centralizată din Europa, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la a 5-a Reuniune Ministerială a Parteneriatului Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei, de la București.
În cadrul reuniunii, Burduja a evidențiat necesitatea investițiilor în sectorul energetic și tranziția către surse de energie verde.
Subiectele pe care le vom aborda în aceste zile sunt absolut critice. Energie, securitate, tranziție, investiții în infrastructură, promovarea energiei curate, facilități geotermale, inclusiv prin Alianța Orașelor Verzi, o inițiativă a P-TECH, și, bineînțeles, reconstruirea sectorului energetic al Ucrainei precum și cele mai bune modalități de a sprijini Republica Moldova și Ucraina, a declarat el.
Ministrul a evidențiat dilema pe care o înfruntă umanitatea în ceea ce privește energia: „Umanitatea a încercat de foarte mult timp să rezolve dilema energiei. Știm că avem nevoie de energie sigură, știm că avem nevoie de energie accesibilă, știm că avem nevoie de energie verde, dar este foarte greu să le avem pe toate în același timp.”
El a propus o abordare în trei pași pentru a atinge aceste obiective: securitate, competitivitate și prietenie cu mediul.
Burduja a amintit și de summiturile internaționale majore care au marcat progresul în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv Summitul Pământului de la Rio de Janeiro din 1992, Protocolul de la Kyoto din 1997 și Acordul de la Paris din 2015.
Aceasta a fost răspunsul umanității la ceea ce se întâmplă pe planeta noastră și cum folosim energia noastră. Dar cred că, chiar dacă nu ar fi existat deloc schimbări climatice, tot am fi fost dispuși și determinați să găsim înlocuitori pentru petrol și gaz. De fapt, în istorie, cărbunele a înlocuit lemnul și apoi petrolul a înlocuit cărbunele, iar acum energia solară și eoliană, bateriile și energia geotermală și hidrogenul sunt calea viitorului, a evidențiat ministrul Energiei.
România, a spus Burduja, este hotărâtă să realizeze tranziția verde într-un mod pragmatic și fezabil, utilizând gazul pe termen scurt și mediu și promovând proiectul Neptune Deep, care va transforma țara în principalul producător de gaz din UE în 2027. De asemenea, România își propune să utilizeze energia nucleară.
Și ați auzit premierul menționând cele două proiecte mari la care lucrăm în Cernavodă, unitățile 3 și 4, și proiectul SMR din Doicești, a adăugat el.
Ministrul a identificat patru elemente esențiale pentru succesul tranziției energetice: o viziune comună, voința de schimbare, curajul de a iniția proiecte mari și parteneriate solide între sectorul public și privat. El a menționat proiecte specifice pe care România le urmărește, cum ar fi dezvoltarea SMR-urilor și energia geotermală în București.
Este întotdeauna mai ușor să faci lucrurile așa cum s-au făcut întotdeauna. Dar, așa cum am văzut constant, acest lucru nu este sustenabil. Așa că avem nevoie de acea voință. Și, bineînțeles, din punct de vedere politic, este întotdeauna mai ușor să acționezi pentru următoarele alegeri, nu pentru următoarea generație.
Avem nevoie de curaj și proiecte mari. Și pentru asta, permiteți-mi să menționez trei pe care România le urmărește. SMR-urile, și deja la Universitatea Politehnică, avem un centru pentru formarea noii generații de experți nucleari. Energia geotermală în București și memorandumul care va fi semnat astăzi. De acum înainte, acest oraș, va avea unul dintre cele mai importante sisteme de încălzire centralizată din Europa, va folosi energie geotermală, a mai spus Burduja.
CITEȘTE ȘI: