Prima pagină » Economic » Acționarii Romgaz au aprobat preluarea ExxonMobil, implicit jumătate din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră. Care e valoarea contractului

Acționarii Romgaz au aprobat preluarea ExxonMobil, implicit jumătate din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră. Care e valoarea contractului

Acționarii Romgaz au aprobat preluarea ExxonMobil, implicit jumătate din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră. Care e valoarea contractului
În a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate, încheiată în ianuarie 2016, s-au descoperit acumulări de gaze / Sursa foto: ExxonMobil

După finalizarea cu succes a negocierilor cu americanii de la ExxonMobil, care dețin jumătate din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, acționarii Romgaz au fost chemați, vineri, să aprobe semnarea contractului pentru cumpărarea acțiunilor filialei din România, precum și un împrumut bancar în acest sens.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz , întrunită vineri în ședință, a aprobat tranzacția de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al)și încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Hotărârea a fost adoptată cu 305.453.950 voturi, reprezentând 79,2517% din capitalul social și 98,3135% din totalul voturilor valabil exprimate, conform informării transmise la BVB.

Tot vineri, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzacției de achiziție de către Romgaz  a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited.

SNG -Raport Curent Hotarari AGEA si AGOA 10-12-2021 by Gandul.info on Scribd

Termenii tranzacției

Ședințele Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz (AGEA) și a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) sunt programate pentru vineri după ce au fost amânate de joi, când nu a fost întrunit cvorul de prezență. Statul român deține 70% din acțiunile Romgaz.

Dacă va trece de vot, tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2022, după cum a afirmat recent Aristotel Jude, directorul general al Romgaz. „La 26 octombrie conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Producţion. Nu a fost semnat niciun contract la acel moment, pentru că tranzacţia se va semna după ce AGA va aproba finalizarea negocierilor”, a spus Aristotel Jude, într-o conferință de specialitate.

Așa cum a transmis compania la Bursa de Valori București (BVB), Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat, în 2 noiembrie, achiziţia tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră.

Preţul de achiziţie va fi de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, conform deciziei Consiliului. La semnarea contractului, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor 106 milioane de dolari reprezentând avans/depozit.

Contractul de vânzare – cumpărare poate fi semnat de reprezentanții Romgaz doar după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

„Estimăm că finalizarea tranzacţiei dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru 2022”, a precizat oficialul Romgaz, în conferinţa Focus Energetic.

Potrivit lui Aristotel Jude, proiectul de gaze este menit să asigure securitatea energetică pentru România. „Este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei, proiectele geologice sunt din ce în ce mai puţine şi cu mare risc, pe onshore, proiectul duce la creşterea portofoliului de resurse şi rezerve din valorificarea. Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică”, a spus directorul general Romgaz.

Tot vineri este convocată și Adunărea Generală Ordinară a Aţionarilor (AGOA) pentru aprobarea contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 de milioane de euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzactiei de achiziție, conform convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti, cu următoarele criterii:

  • garanții: fără garanții;
  • comision de acordare: 0 (zero);
  • comision de neutilizare: 0 (zero);
  • comision de rambursare anticipată: 0 (zero);
  • rata de dobândă pentru utilizare în EUR: EURIBOR 3M plus % marjă pe an (% marja conform celei mai bune oferte in cazul in care se încheie un singur contract de împrumut, sau % marja conform celor mai bune oferte în cazul in care se încheie doua contracte de împrumut);
  • maturitatea creditului: 5 ani de la data tragerii;
  • rambursarea creditului: rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit;
  • perioada de utilizare: 3 luni de la data semnării contractului de împrumut

Cât de mare e rezervorul de gaze din Neptun Deep

În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

În cazul în care tranzacția cu Romgaz se va perfecta, operarea perimetrului va fi realizată de celălalt partener la concesiune, OMV Petrom, conform unui comunicat comun.

„OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetica a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică. În situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep”, au transmis șefii celor două companii.

Conform celui mai recent raport al companiei transmis BVB, Grupul Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2021 o cifră de afaceri de 3,496 miliarde de lei, în crestere cy 19,8%, respectiv 578,1 milioane de lei, comparativ cu cea realizată în primele nouă luni din 2020. În trimestrul al treilea (T3) al anului 2021, cifra de afaceri consolidată a crescut cu 71,9% față de T3 2020.

Profitul net de 1,156 miliarde de lei a fost mai mare cu 22,7%, respectiv 214,4 milioane de lei, comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel național pentru perioada de raportare a fost de 90,32 TWh, cu aproximativ 3,2% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2020.

Astfel, cota de piata a Romgaz, estimată pentru primele nouă luni ale anului 2021, este de 45,8%, cu 8% mai mare ca cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și