Acționarii Transgaz au decis înființarea unei societăți cu răspundere limitată pentru transportul hidrogenului. Cine o va conduce

Publicat: 05 06. 2024, 15:19
Sediul Transgaz (FOTO - transgaz.ro)

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. a decis, miercuri, înființarea unei societăți cu răspundere limitată având ca obiect de activitate transportul hidrogenului, a anunțat compania, printr-o informare publicată de Bursa de Valori București.

Operatorul național de transport al gazelor naturale urmează să devină asociat unic al viitoarei societăți cu răspundere limitată.

„Societatea va fi administrată de unul sau mai mulți administratori, asociați sau neasociați, numiți prin actul constitutiv sau de adunarea generală, și nu de către un Consiliu de administrație. În acest sens, se mandatează domnul Ion Sterian, în calitate de Director General al SNTGN Transgaz SA să deruleze toate formalitățile legale necesare înființării societății cu răspundere limitată conform celor solicitate și să semneze toate documentele aferente formalităților respective, inclusiv statutul societății ce urmează a fi înființată”, se arată în informarea Transgaz.

Strategie de decarbonizare finalizată

Trangaz anunța, în vara anului trecut, că lansează un proces de evaluare a cererilor de piață, fără caracter angajant, pentru capacitatea de transport hidrogen pentru viitoarele puncte de interconectare (PI) și viitoarele puncte de producție și puncte de ieșire către consumatorii de hidrogen din România.

GreenPoint Renewables, o companie din domeniul energiei din Statele Unite ale Americii, era singura companie care a răspuns, până în ocotmbrie, cererii Transgaz de oferte neangajante de pe piață privind rețeaua de hidrogen, în acord cu tendințele actuale la nivel mondial de dezvoltare a sistemului energetic, conform informațiilor Gândul de la acea vreme.

Operatorul național de transport al gazelor naturale anunțase, la începutul anului, că a finalizat Strategia climatică și de decarbonizare, cu sprijinul Băncii Europene pentru Investiții (BEI). Documentul programatic a fost elaborat în vederea tranziției etapizate către o activitate neutră din punct de vedere climatic și consolidării rezilienței la schimbările climatice, luând în considerare cele mai bune practici și politicile și reglementările naționale și internaționale privind schimbările climatice.

Urmează plata dividendelor

Tot miercuri, operatorul național de transport al gazelor naturale a anunțat data de la care se va face plata dividendelor pentru anul financiar 2023. Cea mai mare parte revine statului, care deține pachetul majoritar de acțiuni, respectiv peste 38,5 milioane de lei.

Structura acționariatului Transgaz, potrivit Depozitarului central, la sfârșitul anului trecut este următoarea:

  • Statul român prin Secretariatul General al Guvernului (SGG): 110.221.440 de acțiuni          58,5097 %
  • Pers.Juridice: 58.925.139 de acțiuni          31,2797 %
  • Pers.Fizice: 19.234.925 de acțiuni    10,2106 %
  • Total: 188.381.504 de acțiuni            100 %

Transgaz a raportat pe 2023 un profit net de 159,9 milioane de lei, cu 56% mai mic decât cel realizat în anul precedent, de 365,7 milioane de lei, conform datele preliminare publicate în februarie.

De anul trecut Transgaz, prin Vestmoldtransgaz, la care deține 75%, a fost desemnată și operator al întregului sistem de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, preluând operațiunile de la gigantul rus Gazprom.

Citiți și:

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova