Prima pagină » Economic » Acțiunile Nuclearelectrica au scăzut cu 0,7% și s-au apropiat de prețul din oferta pentru listare

Acțiunile Nuclearelectrica au scăzut cu 0,7% și s-au apropiat de prețul din oferta pentru listare

Acțiunile Nuclearelectrica au scăzut cu 0,7% și s-au apropiat de prețul din oferta pentru listare
Bursa a crescut cu 0,7%, iar acțiunile Nuclearelectrica au coborât cu 0,71% și s-au apropiat de prețul din oferta derulată în septembrie pentru listare, după anunțul privind retragerea ultimilor doi investitori privați din proiectul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala de la Cernavodă.

Bursa a crescut cu 0,7%, iar acțiunile Nuclearelectrica au coborât cu 0,71% și s-au apropiat de prețul din oferta derulată în septembrie pentru listare, după anunțul privind retragerea ultimilor doi investitori privați din proiectul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala de la Cernavodă.

Cu doar o ședință înainte de finalul anului, indicele general al BVB, BET-C (care nu include și acțiunile celor cinci SIF-uri), este pe plus cu aproape 20% față de anul trecut, iar indicele BET (al celor mai lichide zece acțiuni, fără SIF-uri) este în creștere cu aproape 26%.

Acțiunile Nuclearelectrica au fost pe roșu încă din primele minute ale ședinței de vineri, ca urmare a anunțului de luni, potrivit căruia Enel (Italia) și ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde euro privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE). Statul rămâne astfel unicul acționar implicat în acest proiect, prin Nuclearelectrica.

Scăderea acțiunilor a venit, însă, în cadrul unor tranzacții cu volume reduse de acțiuni, în valoare cumulată de aproape 300.000 de lei.

Titlurile companiei au încheiat ziua la 11,22 lei, preț cu 0,71% sub ultima cotație de vinerea trecută. Prețul este foarte ușor peste cel la care investitorii instituționali au cumpărat acțiunile Nuclearelectrica în oferta derulată de companie pentru listarea la Bursă, de 11,2 lei/titlu.

Acțiunile Nuclearelectrica au fost suspendate luni de la tranzacționare pentru întrunirea AGA, iar marți, miercuri și joi piața a fost închisă cu prilejul Crăciunului.

Nuclearelectrica trebuie să plătească 18 milioane lei (4 milioane euro) pentru acțiunile deținute de Enel și ArcelorMittal la EnergoNuclear, compania mixtă înființată pentru construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă. Compania este obligată să cumpere acțiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor.

În luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu președintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenție pentru colaborare.

Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o condiție pentru participarea la investiție, implicarea autorităților române în proiect.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, a încheiat ședința în creștere cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,65% peste nivelul de luni.

În același timp, indicele BET-FI, al acțiunilor celor cinci SIF-uri și al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 1%.
Indicele BET-XT a crescut cu 0,98%, iar indicele BET-BK s-a situat cu 0,97% peste ședința anterioară.

Indicele BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile și Fondul Proprietatea.

În condițiile în care puțini investitori au intrat la tranzacționare, în ședința de vineri rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acțiuni emise de doar 12 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB și la secțiunea acțiunilor internaționale, inclusiv titlurile fondului de investiții imobiliare NEPI.

Investitorii au tranzacționat în total acțiuni de 20,5 milioane lei (4,6 milioane euro), cu 14% sub de luni, de 23,9 milioane lei (5,3 milioane euro). Două treimi din lichiditatea de vineri au fost asigurate de transferuri cu acțiunile BRD (3,9 milioane lei), Romgaz (3,7 milioane lei), Transgaz (2,3 milioane lei), OMV Petrom (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei) și Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei).

Acțiunile BRD au crescut cu 0,78%, la 9,07 lei, iar titlurile Romgaz au avansat cu 0,77%, la 34,19 lei.

Până la închiderea pieței principale de la București, pe bursa de la Londra a fost realizată doar o tranzacție cu certificatele de depozit Romgaz, pentru 2.200 de dolari (7.200 de lei). Certificatele au fost tranzacționate la 9,8 dolari (31,66 lei), cu 3,92% sub ultima cotație de marți, de 10,2 dolari. Fiecărui certificat de depozit Romgaz îi corespunde o acțiune a companiei.

Acțiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,42%, la 0,8375 lei, apropiindu-se ușor de maximul istoric stabilit în timpul ședinței din 4 decembrie, de 0,868 lei/titlu.

Pe piața Rasdaq, investitorii au transferat acțiuni de 703.000 de lei, față de 980.000 de lei în ședința de luni.

La închiderea pieței principale de la București, bursele vest-europene erau în creștere cu până la 1,1%.

Citește și