Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 15% pentru a patra ședință consecutiv, într-o piață în scădere cu 0,79% și al cărei rulaj a fost salvat de deal-uri cu acțiuni Fondul Proprietatea, SIF Moldova, Transelectrica, Vrancart, Ropharma și Condmag.
Titlurile combinatului chimic au deschis ziua în stagnare, după ce în precedentele trei ședințe au căzut concomitent cu câte 15%, limita maximă de variație pentru majoritatea acțiunilor de la BVB. Corecția este reacție la anunțul că Oltchim va solicita insolvența.
După primele minute de tranzacționare de marți, prețul a reintrat pe linia puternic descendentă, iar în partea a doua a zilei corecția a ajuns din nou la 15%.
La închiderea pieței principale, titlurile Oltchim erau cotate la 0,2995 lei, astfel că scăderea din ultimele patru ședințe a ajuns la aproape 48%. Aceste acțiuni au consemnat marți un rulaj de 432.000 de lei.
„Compania are mult de suferit în cazul insolvenței, ca atare prețul acțiunii a căzut destul de rău. Dar, atât timp cât nu este nimic sigur (în privința intrării în insolvență – n.r.), unii investitori își asumă riscul și cumpără, însă nu mult, sperând într-o revenire suficientă și scurtă, timp în care să marcheze un eventual profit”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operațiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.
Tribunalul Vâlcea va decide miercuri dacă va accepta cererea Oltchim pentru intrarea în insolvență.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,76%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,53% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,41%, în timp ce indicele BET-FI, al acțiunilor celor cinci SIF-uri și al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,2%.
Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,44% sub închiderea de luni.
Investitorii au tranzacționat în total acțiuni de 34 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de șase ori peste ziua de luni, când bursa a consemnat cel mai redus din ultimele trei luni, de aproape patru luni, de doar 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).
Totuși, peste jumătate din lichiditatea pieței a fost asigurată de deal-uri cu acțiuni Fondul Proprietatea (11,2 milioane lei), SIF Moldova (2,2 milioane lei), Transelectrica (1,9 milioane lei), Vrancart (1,4 milioane lei), Ropharma (1,2 milioane lei) și Condmag (1 milion de lei). Majoritatea deal-urilor au fost realizate în jurul orei 16:00, iar în prima parte a zilei au fost efectuate doar câteva tranzacții negociate cu titluri Fondul Proprietatea și Transelectrica.
La finalul ședinței, rulaje de peste 500.000 de lei înregistrau numai acțiunile emise de 6 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii și la secțiunea titlurilor internaționale.
„Volumele destul de mici din ultimele două zile sunt cauzate de lipsa de interes din partea investitorilor, cel puțin până în acest moment. Sunt așteptate rezultatele financiare pentru al patrulea trimestru și cele preliminate pentru întregul anul. În plus, știrile din aceste zile nu îi fac pe investitori să exalteze ci, din contră, să fie îngrijorați cu privire la mersul economiei în următoarele luni. Cred că o revenire a volumelor va fi în momentul în care în piață se vor simți efectele unor zvonuri sau știri legate de bursă, în general, și de emitenți, în particular”, a mai spus brokerul.
Acțiunile Fondului Proprietatea și Condmag au fost cele mai lichide din piața principală, cu operațiuni de 7,3 milioane lei și, respectiv, de 1,4 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,33%, la 0,5995 lei, iar acțiunile Condmag au urcat cu 4,44%, la 0,1035 lei.
În ultimele ședințe, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea, a reintrat la cumpărare, majorându-și participația la peste 16%.
Pe piața Rasdaq, rulajele au revenit la niveluri scăzute, investitorii tranzacționând acțiuni de doar 124.000 de lei. Rulajul este cu mult sub nivelul de luni, când două deal-uri cu acțiuni Comcereal Tulcea, de 4,7 milioane lei, au ridicat lichiditatea la 5 milioane lei.
Prin deal-urile de luni, SIF Moldova a ieșit din acționariatul Comcereal Tulcea, vânzând pachetul de peste 27% din acțiuni pe care îl deținea. Cumpărătorul acțiunilor încă nu a anunțat tranzacția.
La închiderea pieței principale de la București, bursele vest-europene evoluau incert.