Prima pagină » Economic » Activele fondurilor de pensii private au depășit, la finele lunii septembrie, trei miliarde de euro

Activele fondurilor de pensii private au depășit, la finele lunii septembrie, trei miliarde de euro

Activele fondurilor de pensii private au depășit, la finele lunii septembrie, trei miliarde de euro
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) aveau la finele lunii septembrie active nete de 13,5 miliarde de lei (3,02 miliarde de euro), a anunțat luni Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) aveau la finele lunii septembrie active nete de 13,5 miliarde de lei (3,02 miliarde de euro), a anunțat luni Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), informează Mediafax.

De la lansare și până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în numele participanților, contribuții brute totale în valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungând, în urma investițiilor, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferența de 2,28 miliarde de lei reprezintă câștigul investițional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem.

„Cu alte cuvinte, Pilonul II a produs de la lansarea sa, în mai 2008, și până în prezent o valoare adaugată de peste 510 milioane de euro în beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrând cel puțin până în prezent îndeplinirea mandatului de administrare responsabilă și eficientă a economiilor actualei generații de salariați, pentru pensia de mâine”, declarat președintele APAPR, Marius Popescu.

În ultimul an (septembrie 2012 – septembrie 2013), activele fondurilor de pensii de Pilon II și-au menținut creșterea accelerată, cu un ritm ușor peste 45%.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns după primele nouă luni ale acestui an la un număr total de 5,95 milioane de participanți, dintre care numărul celor care primesc lună de luna contribuții virate de către CNPP s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor și până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.

În prezent, cota de contribuție virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanților, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) și urmând să ajungă la 6%, cu o creștere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns după primele 9 luni la un număr total de circa 305.000 de participanți, dintre care însă doar mai puțin de jumătate își plătesc lunar contribuțiile, pe fondul climatului economic încă insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariaților.

Activele nete ale Pilonului III au depășit la finele lunii septembrie nivelul de 750 milioane de lei (168 milioane de euro), cu 35% mai mult decât în urma cu un an (septembrie 2012).

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2007 și până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%.

Citește și