ACUE: Restanțele statului față de FURNIZORII de energie au ajuns la 1 miliard de euro. Propunerile de soluții pentru deblocarea pieței angro

ACUE: Restanțele statului față de FURNIZORII de energie au ajuns la 1 miliard de euro. Propunerile de soluții pentru deblocarea pieței angro
Publicat: 19/10/2024, 20:47

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) – care dețin aproximativ jumătate și piața de furnizare a energiei electrice din România – au atras atenția, sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu presa de specialitate, asupra blocajelor de pe piața angro, de unde nu pot cumpăra cantități de energie, ceea ce face imposibil să facă o ofertă de preț clienților, mai ales în contextul expirării actualei scheme de plafonare, la 31 martie. Astfel, furnizorii propun autorităților să ia în calcul implementarea unui plan de disponibilizare treptată a unor cantități pe piața angros (power release plan), pe termen determinat, fără nicio referire la un preț, pentru asigura lichiditate și a reporni tranzacțiile aproape nule. Toate aceste discuții vin și după ce statul are restanțe la decontarea plăților aferente schemei, și, mai mult, din declarațiile furnizorilor, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a oprit procesul de validare a cererilor, după schimbarea viziunii privind acest mecanism.

Furnizorii din energie le solicită autorităților să implementeze un plan de „eliberare” a unor cantități de energie pe termene mai lungi de către producători, care să permită o lichidate a pieței, implicit un semnal de preț, mai ales pe fondul discuțiilor privind expirarea sau prelungirea schemei de plafonare după data de 31 martie 2025. De exemplu, Volker Raffel, CEO al E.on România, a amintit că de câteva luni și-a anunțat clienții ale căror contracte expiră la 1 aprilie că nu au o ofertă de preț.

În esență, conform planului schițat de directoarea executivă a ACUE, Dana Dărăban, producătorii de energie electrică ar urma să fie obligați să facă oferte de vânzare de energie pe mai multe termene – lună, trimestru, semestru, an, similar cu cel pe domeniul gazelor, care a fost în vigoare mai mulți ani pe piața angro locală a gazelor naturale.

„În momentul de față, dacă vă uitați pe tranzacțiile care se fac cu livrare în 2025, veți vedea că lichiditatea este aproape zero. În aceste condiții, ne gândim că singura soluție care mai e la dispoziție astăzi, când suntem aproape în noiembrie, ar fi o decizie de impunere a unui program de tip power release, pentru a asigura o accesul la energie în cursul anului 2025. Nu vorbim de control asupra prețului, ci doar de cantități scoase la vânzare în mod programat. Nu poți să crezi că vei avea un preț bun pentru 2025 când tu, astăzi, ai lichiditate aproape zero pentru 2025″, a declarat directoarea executivă a ACUE, Dana Dărăban.

Un eșec al ieșirii din actuala plafonare cât mai repede posibil va costa până la urmă toată piața de energie

Dana Dărăban a admis că planul trebuie agreat cu producătorii, ale căror planuri comerciale ar putea fi afectate, și a lansat propunerea ca mecanismul să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2025, pentru a se asigura tranziția la perioada de după eliminarea plafoanelor de preț final.

„Niciunui producător nu îi place, cum nu ne place nici nouă, să i se spună cum să-și facă tranzacțiile și cum să-și ia deciziile comerciale. Dar trebuie să înțelegem că suntem cu toții în această piață, iar un eșec al ieșirii din actuala plafonare cât mai repede posibil va costa până la urmă toată piața de energie. Pentru că acest mod de a plafona prețurile, dacă continuă, începe să devină nociv. Nu există lichiditate, nu mai există competiție. În momentul de față nu avem vizibilitate, adică este foarte greu să spui care va fi prețul, pentru că nu ai niciun un semnal de preț și neavând un semnal de preț pentru ceea ce tu în factură ai aproape 50% pondere, nu prea poți să-ți estimezi un cost, însă în ianuarie ar trebui să știm, pentru că trebuie să facem oferte de furnizare către clienți″, a arătat Dărăban.

În acest context, Dana Dărăban a confirmat, la întrebările presei, că, potrivit estimărilor ACUE, restanțele statului în ceea ce privește compensațiile datorate de la buget către furnizorii de energie electrică pentru acoperirea costurilor plafonării prețurilor la consumatorii finali se ridică la circa 1 miliard de euro.

„Din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE, pentru că, în cursul anului 2024, ANRE-ul și-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentațiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecții în ghidul de depunere etc. Ultimele corecții au apărut undeva în luna august 2024 și, în momentul de față, probabil că furnizorii sunt în faza în care ori se clarifică, ori au început să încarce date, dar ăsta este motivul întârzierii. Odată încărcate, datele se validează foarte repede, dar încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie, după ianuarie nu s-a mai încărcat din cauza pe care am menționat-o″, a conchis directoarea executivă a ACUE.

Sursa foto: Transelectrica – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția...
Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut...
Cu câți bani rămâne un român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro: România este...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina...
Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în lunile următoare. Vom avea parte de...
Câţi bani face de-a lungul vieţii un absolvent de liceu, faţă de un român care...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
„Respiră, mami, respiră, Maria” Declarațiile cutremurătoare ale martorilor accidentului din Brăila. Băieţelul de șase ani...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Circulație GREȘITĂ în sensul giratoriu! Regulile pun în continuare probleme unora dintre șoferi
Musk oferă câte un milion de dolari în fiecare zi americanilor care semnează o petiţie...
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
Săndel Bălan, declarații despre spectacolul Andreei Bălan
Clipul care te va emoționa până la lacrimi! Cum a fost răsplătită o tânără româncă...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Mesajul Oanei Roman, de la căpătâiul mormântului mamei sale
Horoscop săptămânal 21 octombrie - 27 octombrie 2024: Leii sunt sfătuiți să fie atenți cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
De ce ne plac carbohidrații? Originile preced agricultura și poate chiar despărțirea noastră de neanderthalieni