Acuzații grave ale Senatului american la adresa gigantului Apple
O subcomisie a Senatului american a acuzat Apple că evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global prin exploatarea unor breșe legislative și folosirea unor subsidiare din Irlanda care nu au rezidență fiscală în nicio țară, informează Mediafax, citând Financial Times.
Senatorii americani au publicat un raport de 40 de pagini asupra structurii internaționale folosite de Apple în privința taxelor, înaintea unei audieri marți care va pune într-o lumină foarte proastă grupul IT.
„Apple a încercat să ajungă la Sfântul Graal al evitării taxelor. A creat entități offshore în care păstrează zeci de miliarde de dolari, în timp ce susține că nu au rezidența pentru plata de taxe nicăieri”, a declarat senatorul democrat Carl Levin, care conduce subcomisia și va prezida audierile.
Apple a folosit în mod elaborat breșe fiscale pentru a scăpa de plata taxelor, potrivit raportului. Astfel, compania americană a evitat în ultimii patru ani plata taxelor în SUA pentru o sumă de 44 miliarde de dolari.
Nu există, însă, indicii că Apple ar fi făcut nimic ilegal în încercarea de a-și reduce contribuțiile la stat, se arată în raport.
„Aceasta este definiția unei breșe legislative: respectă legea, dar încalcă spiritul legii”, a spus Levin.
Specialiști ai comisiei au afirmat că cele mai surprinzătoare descoperiri includ folosirea de subsidiare nerezidente din Irlanda, prin care este dirijată cea mai mare parte a profiturilor.
Una dintre acestea, Apple Sales International nu a plătit practic taxe la vânzări de 74 de miliarde de dolari între 2009 și 2012. În 2011, subsidiara a plătit taxe de 10 milioane de dolari la profituri de 22 miliarde de dolari, o rată de 0,05%.
„Nu am mai văzut așa ceva. Nu știm pe nimeni care să fi văzut așa ceva”, a declarat Levin.
În plus, investigația a relevat că Apple a încheiat un acord special cu Irlanda pentru a plăti un impozit pe profit de 2%, cu mult sub nivelul de 12% practicat de statul europen pentru companii.
În declarația pregătită pentru audierea de marți, Apple a negat folosirea unor „șmecherii fiscale” pentru a-și reduce obligaþiile fiscale și a afirmat că este cel mai mare plătitor de taxe pentru companii din SUA.
Apple este al treilea mare grup american din sectorul tehnologic verificat de comisia Senatului, după Microsoft și Hewlett-Packard.
Verificările la Apple ar putea declanșa noi discuþii privind structura codului fiscal al SUA. Congresul și Casa Albă dezbat o evenuală reducere a ratei de impozitare de 35% pentru companii.
De asemenea, ar putea fi reluate discuțiile la nivel internaþional pentru limitarea practicilor de evitare a plății taxelor. Tema se va afla inclusiv pe agenda următorului summit al statelor membre G8.