Prima pagină » Economic » Adevărata față a mediului de afaceri din România: O profitabilitate medie de doar 0,5% și 94% dintre companii cu maximum 20 de angajați

Adevărata față a mediului de afaceri din România: O profitabilitate medie de doar 0,5% și 94% dintre companii cu maximum 20 de angajați

Adevărata față a mediului de afaceri din România: O profitabilitate medie de doar 0,5% și 94% dintre companii cu maximum 20 de angajați
Întregul mediu de afaceri din România a avut anul trecut un profit net de numai 5,3 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,2 miliarde de euro, în condițiile în care afacerile totale derulate au fost de 226,5 miliarde de euro

Întregul mediu de afaceri din România a avut anul trecut un profit net de numai 5,3 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,2 miliarde de euro, în condițiile în care afacerile totale derulate au fost de 226,5 miliarde de euro. Reiese astfel că, în 2011, rata medie a profitabilității companiilor românești a fost de numai 0,5%.

Totodată, profitul mediu net al unei companii a fost de 9.008 de lei, echivalentul a 2.140 de euro, conform unui studiu realizat de Expense Reduction Analysts, companie specializată în servicii de management al costurilor și al achizițiilor, pe baza cifrelor oficiale raportate de companii la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Dintre companiile care au ieșit pe plus în 2011, una din șase a avut o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro. În ceea ce privește companiile care au derulat afaceri de peste un miliard de euro, cinci au avut un profit net de 8 miliarde de euro și cinci au înregistrat pierderi nete de 1,3 miliarde de euro.

Mai mult, aproape jumătate dintre companiile din România nu au asigurat în 2011 niciun loc de muncă, respectiv au declarat la Finanțe zero angajați. Un număr de 272 de companii au terminat anul cu peste 1.000 de salariați, în timp ce peste 105.000 de firme au asigurat tot pe atâtea joburi în economie.

Cifra de afaceri medie a unei companii din România a fost în 2011 de 384.000 de euro.

Peste 250.000 de companii, respectiv 43% din numărul total de firme din România, au avut anul trecut pierderi, cu 22% mai puțin decât în 2010.

Liviu Voinea, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) a declarat marți la ZF LIVE că statul ar trebui să fie mai atent la activitatea companiilor care deși nu înregistrează profituri continuă să fie prezente pe piață.

„De ce intră cineva în business? Ca să facă profit, nu? Da, poate să-și cheltuiască profitul, dar după ce își plătește taxele”, a afirmat Voinea, adăugând că fimele care merg pe pierderi de mai mulți ani, dar care nu se declară insolvente, ar putea fi implicate în practici nelegale.

Practic, pentru a plăti un impozit mai mic pe profit, sau chiar pentru a nu înregistra profit deloc, unii patroni trec la capitolul cheltuieli legate de activitatea companiei achiziționarea de mașini personale, costurile excursiilor cu familia și multe alte cheltuieli care nu au, în mod normal, nicio legătură cu activitatea efectivă a respectivei firme.

Citește și