Administrația SUA impune restricții suplimentare asupra exporturilor sistemelor de inteligență artificială spre China

Publicat: 17 10. 2023, 18:15

Administrația Joseph Biden a anunțat, marți, înăsprirea acțiunilor de control asupra exporturilor de sisteme software de inteligență artificială spre China, în contextul preocupărilor privind utilizarea semiconductorilor de către Beijing în scopuri militare.

Departamentul american al Comerțului a anunțat, marți, extinderea acțiunilor de control asupra exporturilor, introduse inițial în octombrie 2022 în efortul de adaptare la progresele tehnologice și de a contracara evitarea sancțiunilor.

”Aceste măsuri pentru controlul exporturilor sunt menite să protejeze tehnologiile care au implicații clare în materie de securitate națională sau în privința drepturilor omului”, a declarat Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, potrivit site-ului Axios.com.

”Obiectivul este cel care a fost permanent, de a limita accesul Chinei la semiconductori avansați, care pot facilita progrese semnificative în domeniul inteligenței artificiale. Este adevărat că inteligența artificială are un potențial enorm în beneficiul societății. Dar poate genera daune uriașe și profunde dacă tehnologiile ajung la cine nu trebuie sau la armatele la care nu trebuie să ajungă”, a declarat Gina Raimondo.

Decizia Washingtonului de extindere a restricțiilor asupra exporturilor tehnologiilor sensibile intervine cu câteva săptămâni înaintea unui posibil summit al președinților Joseph Biden și Xi Jinping la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), programat în orașul american San Francisco.

În august, președintele Biden a emis un ordin executiv prin care a impus restricții asupra investițiilor americane în industria chineză a semiconductorilor, sistemelor software de inteligență artificială și cuantice, pentru a limita accesul Beijingului la tehnologii de ultimă generație.

Președinții Biden și Xi Jinping au semnalat intențiile de relansare a relațiilor politice și comerciale între Statele Unite și China. Administrația de la Washington insistă că nu vrea să afecteze activitățile economice și industriale ale Chinei.

”Nu vrem să fim mai restrictivi decât este necesar. Controlul exporturilor nu are rolul de a perturba creșterea economică a Chinei”, a subliniat Gina Raimondo.

Administrația de la Beijing a denunțat constant protecționismul Statelor Unite, în special acțiunile de restricționare a exporturilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Scholz e îngrijorat de situația din Gaza /Regele Iordaniei avertizează, înaintea unui summit cu Biden, că Orientul Mijlociu e „pe marginea prăpastiei”