Administrator judiciar: „Băieții deștepți” din energie încearcă prin „tertipuri avocățești” să anuleze hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica
Așa-numiții „băieți deștepți” încearcă prin căile de atac permise de lege, dar și prin diverse „tertipuri avocățești” să anuleze hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol SPRL.
Anularea hotărârii de insolvență a Hidroelectrica ar reactiva contractele cu „băieții deștepți”, compania riscând să intre în faliment, arată administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Curtea de Apel București va judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica pronunțată de către Tribunalul Bucuresti în data de 20 iunie 2012.
„Decizia Tribunalului București de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă și acreditarea ideii că societatea nu ar fi in insolvență și că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunțarea contractelor încheiate cu >”, se arată într-un comunicat al Euro Insol SPRL remis gândul.
Aceste susțineri sunt contrazise de concluziile Raportului asupra cauzelor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol și de tabelul preliminar al creanțelor, în care sunt inregistrati 381 de creditori cu o valoare totală a creanțelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 0,8 miliarde lei admise sub conditie și 1,1 miliarde lei respinse, arată avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.
„Se pare însă că > utilizează nu numai căile de atac permise de lege, ci și diverse tertipuri avocățești și procedurale pentru a-și proteja interesele și câștigurile exorbitante pe care le obțineau din contractele bilaterale, anterior denunțării lor de către administratorul judiciar”, se arată în comunicatul Euro Insol.
Care sunt „tertipurile avocățești” utilizate de „băieții deștepți”
Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvență la Înalta Curte de Casație și Justiție, încercând să obțină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului București pe rolul unei alte instanțe din țară.
Conform informațiilor de pe portalul Inaltei Curții, pe rolul instanței sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleași părti și care au același obiect. „Avand în vedere identitatea de obiect, cauza și părți, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 și 18 octombrie 2012”, atrage atenția administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Anularea hotărârii de insolvență a Hidroelectrica ar reactiva contractele cu „băieții deștepți”, iar Hidroelectrica riscă falimentul
În opinia lui Borza, rațiunea pentru care s-au formulat patru dosare cu termene de judecată la date diferite, în condițiile în care se cere strămutarea unui singur dosar și anume acela al insolvenței Hidroelectrica este probabil aceea de a-și maximiza șansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluționat de un alt magistrat.
Totodată, cele două Alpiq-uri au formulat în fiecare dintre dosarele de strămutare și cereri de suspendare a procedurii insolvenței Hidroelectrica până la soluționarea cererilor de strămutare, cereri ce au fost respinse de Inalta Curte de Casație și Justiție.
Borza spune că în situația în care Curtea de Apel București va admite recursurile „băieților deștepti”, hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica va fi anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligațiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh și că productia din 2012 nu va depăși 12 TWh, in condițiile de secetă prelungită, societatea va fi in imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale, cu consecința intrării în faliment, se arată în comunicatul administratorului judiciar.