Administrator judiciar: Oltchim a înregistrat în septembrie cele mai bune rezultate financiare lunare din ultimul an
Oltchim a înregistrat în septembrie cele mai bune rezultate financiare lunare din ultimul an, potrivit administratorilor judiciari ai combinatului chimic, consorțiului format din RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL.
Cumulat, în primele noua luni, pierderile totale ale Oltchim S.A. s-au diminuat cu 136 milioane lei, față de aceeași perioada a anului trecut, iar cele din exploatare s-au redus in acest timp cu 50 milioane de lei.
Calculate in euro, in primele trei trimestre, pierderile Oltchim au ajuns la 39 milioane de euro, la aproape jumatate fata de cele inregistrate in aceeasi perioada din 2012, cand se cifrau la 70 milioane de euro.
Potrivit administratorilor judiciari ai Oltchim, aceste rezultate au fost determinate atât de creșterea producției, gradul de utilizare a capacităților de producție ajungând la 24,08% față de o medie de 22% în lunile anterioare, cât și de reducerea stocurilor de produse finite.
Totodată, administratorii judiciari ai companiei informează că, potrivit datelor preliminare, raportul de evaluare a activelor Oltchim S.A. indică o diferență de 120 milioane de euro între valoarea Oltchim S.A. rezultată din reorganizare și valoarea bunurilor obtinută prin vânzarea forțată în procedura de faliment.
„De aici concluzia evidentă că reorganizarea Oltchim este nu numai utilă, dar și necesară. Tot de aici rezultă evident netemeinicia „argumentelor” celor care profețesc falimentul Oltchim”, afirmă Gheorghe Piperea, partener la RomInsolv SPRL.
Oltchim este în insolvență de 10 luni. În combinat lucrează 2.300 de persoane, iar cei 960 de fosti salariați ai Oltchim, care au plecat în șomaj în luna iunie au un venit minim garantat timp de 24 de luni de aproape 1600 de lei lunar.
„După aprobarea raportului de evaluare a activelor Oltchim de către organele colective ale creditorilor, procedura de vânzare prin reorganizare judiciară a companiei Oltchim intră in linie dreaptă. Cu acordul și implicarea creditorilor, vor fi stabilite criteriile și termenul de selectie a investitorilor, precum și programul de plăți din planul de reorganizare, astfel incât, într-un interval optim si previzibil de 6 – 9 luni, sa fie finalizata această procedură”, sunt de părere administratorii judiciari, care adaugă că în acest fel, noile conditii ale reorganizării judiciare, date de OUG 91/2013, care vor intra în vigoare în data de 25 octombrie, nu vor afecta șansele de salvare ale Oltchim.
Până în prezent sunt înscriși în procedura de preselecție pentru achiziția Oltchim trei investitori, și anume consorțiul format din PCC și fondul de investitii Fortissimo Capital, consortiul condus de Chimcomplex Borzești și compania rusă Oil Gas Trade. Aceștia au început din 14 octombrie să consulte baza electronică a societății și propriile proceduri de due diligence.