Adrian Câciu , ministrul Finanțelor, a declarat, după ședința de Guvern de vineri, că au fost aprobate legea plafoanelor și Ordonanța de Urgență ce prorogă unele termene și măsuri fiscale.
Adoptarea OUG care amână intrarea în vigoare a unor legi și îngheață salariile în sistemul public e necesară, a ținut să precizeze Câciu, economia făcută astfel la buget fiind de 87 de miliarde de lei.
Ministrul a mai spus că anul viitor vor crește salariile doar în Sănătate și Educație
Pot să vă spun că bugetul pe 2022 este construit pe investiții de 7% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern de vineri în care s-a adoptat Ordonanța-trenuleț, despre care HotNews.ro a scris în această dimineață (adică varianta nouă).
“Pot să vă spun că discuțiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun, ca la orice buget, nu există zâmbet. Nu există neapărat zâmbet și nici satisfacție, dar există foarte multă provocare în față pentru toți miniștrii”, a spus el.
Adrian Câciu a spus că, prin aceste măsuri, România îşi va menţine traiectoria de reducere a deficitelor. În 2022, deficitul pe cash va fi 5,84%, iar pe ESA de 6,2%, așa cum s-au înțeles România și Comisia Europeană.
Plafonul pentru cheltuielile de personal va scădea la 8,4% față de 9,4%, cât a fost anul acesta.
Câciu, despre salariile la stat și pensiile speciale ale aleșilor locali
Cât despre Ordanța de Urgență, ministrul a punctat că dacă aceasta nu era adoptată, impactul asupra deficitului ar fi fost de 97 de miliarde: „Dacă nu se adopta această ordonanță, impactul brut asupra deficitului ar fi fost de 97 miliarde lei. Atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat”.
Totodată, Adrian Câciu a confirmat că anul viitor vor crește doar salariile din Sănătate și Educație. Salariile celorlalți angajați din sectorul public vor fi înghețate: „Din perspectiva legii salarizării, avem o prorogare aplicării legii 153, cu excepția a două sectoare – Sănătate și Educație”.